BiH
0

Erdemović: Šest sati smo strijeljali 1.200 Bošnjaka

FENA
Dražen Erdemović
Dražen Erdemović
Svjedok Optužbe Dražen Erdemović potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. učestvovao u strijeljanju između 1.000 i 1.200 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Erdemović je posvjedočio da je 16. jula 1995. na Ekonomiji Branjevo kod sela Pilica (opština Zvornik), zajedno sa sedmoricom drugih pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a, strijeljao bošnjačke zarobljenike koji su dovoženi autobusima, po naređenju oficira Brane Gojkovića.

On je dodao da je Gojkoviću instrukcije za strijeljanje dao “visok i krupan potpukovnik VRS-a sijede kose”, koji ih je doveo na Branjevo iz Zvornika.

Nakon što je potpukovnik otišao, prema Erdemovićevim riječima, stigao je prvi autobus sa zarobljenicima.

Muškarci stari od 15 do 60 godina, u civilnoj odjeći i sa povezima preko očiju i vezanih ruku, bili su izvođeni u grupama od po deset, postrojavani na poljani iza farme, a pripadnici Desetog diverzantskog odreda su ih strijeljali s leđa.

Erdemović je izjavio da su sa njim, između ostalih, ubijali Brano Gojković, Franc Kos, Marko Boškić, Aleksandar Cvetković i Vladimir Golijan.

Svjedok je precizirao da je njegov odred strijeljao Bošnjake iz 15-20 autobusa, od 10 sati ujutro do 15.30 ili 16 sati po podne, kada je ubijanje preuzela druga jedinica iz Bratunca.

Sud BiH je osudio Kosa na 35 godina zatvora, Golijana na 15, a Boškića na deset godina. Cvetković je prije dvije godine uhapšen u Izraelu i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana, kao i za druge zločine počinjene u BiH.

Erdemović je izjavio da kada je strijeljanje na Branjevu okončano, ponovo se pojavio potpukovnik VRS-a i rekao da u selu Pilica ima “još oko 500 zarobljenika koje treba pogubiti”, ali su, po izjavi Erdemovića, pripadnici Desetog diverzantskog odreda odbili da to učine.

Umjesto njih, zarobljenike u piličkom Domu kulture ubili su vojnici iz Bratunca.

Erdemović je posvjedočio da je vidio tijela nekih ubijenih te čuo eksplozije i pucnjavu iz Doma dok je sa ostalim vojnicima iz odreda sjedio u kafani preko puta.

Svjedok je potvrdio da je Deseti diverzantski odred na čelu sa komandirom Miloradom Pelemišem bio podređen Glavnom štabu VRS-a, odnosno šefu obavještajnog sektora tog štaba pukovniku Petru Salapuri.

Po Erdemovićevoj izjavi, Pelemiš je 11. jula 1995. u centru Srebrenice naredio pripadniku odreda zvanom Zoki da ubije jednog muslimanskog civila. Pred svima, “Zoki je tog civila zaklao”.

"Prije ulaska u Srebrenicu, Pelemiš je svojim vojnicima naredio da ne napadaju civile i da ih sve potjeraju ka fudbalskom stadionu", posvjedočio je Erdemović.

Erdemović je 1996. godine uhapšen u Srbiji, nakon što je o zločinu na Branjevu ispričao američkoj novinarki, i izručen je u Haag. Pred Tribunalom je priznao krivicu za taj zločin, sklopivši pogodbu sa tužiocima. Osuđen je na pet godina zatvora, a kaznu je odslužio 2000. Odbrana će unakrsno ispitati Erdemovića u nastavku suđenja, 3. jula, prenosi BIRN - Justice Report.