Korektan razgovor
790

Epilog sastanka SDA i SDP-a: Izetbegović nudio, Nikšić odbijao

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Sastanak čelnika Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH Bakira Izetbegovića i Nermina Nikšića, prema onom što je predstavljeno javnosti, nije urodio plodom kako su to domaćini u centrali SDA priželjkivali.

Sastanak delegacija SDA i SDP-a je okončan, a medijima se najprije obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazavši da je socijaldemokratima predložio da zajedno naprave koaliciju na nivou entiteta i na nivou države, bez obzira na to što je SDP krenuo u dogovore na nivou kantona.

"SDA smatra da imamo jednu veoma ozbiljnu situaciju u državi i regionu, koji traži snažan odgovor i snažan blok probosanskih stranaka. SDP-u smo ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pužila od vrha države, preko entiteta do kantona. U koaliciju bi ušli SDA, SDP, DF i po potrebi manje stranke", rekao je Izetbegović.

Poručio je da u Bosni i Hercegovini postoje četiri komponente.

"Srpska i hrvatska komponenta su se već ujedinile. Treća je bošnjačka a četvrta bosanska komponenta, i one se mogu naći na 99 posto bitnih stvari. To je evropski put, NATO, masovna izgradnja i pomirenje", rekao je Izetbegović.

Upitan kako gleda na formiranje koalicije šest stranaka na nivou Kantona Sarajevo, Izetbegović je istakao da je SDA relativni pobjednik na svim nivoima i da se pravi jedan presedan koji unosi novi haos u BiH pored postojećeg haosa.

"Mi smo apelovali na SDP da ne ide u tom smjeru. SDP ima pravo na svoje odluke, a mi imamo pravo da procijenimo da li su one dobre. Rekao sam Nikšiću da je nastavljena jedna ostrašćena postizborna kampanja protiv SDA. Mi smo se trudili da budemo korektni prema SDP-u. Vrijeme je pred nama, ja mislim da moramo biti odgovorni prema ovoj zemlji", rekao je on.

Napomenuo je da građani očekuju jedan jak probosanski blok koji će zaustaviti negativne tendencije.

"Treba zaboraviti međusobna rivalstva i napraviti jak front koji treba zaustaviti negativne tendencije", zaključio je Izetbegović.

Nermin Nikšić je istakao da je sa Izetbegovićem razgovarao u jednoj korektnoj atmosferi i da sastanak nije bio kurtoaznog karaktera.

"Mi u kantonima idemo u formiranje kantonalnih skupštinskih većina. SDA će i sama krenuti u neke dogovore kada je riječ o formiranju skupštinskih većina na nivou pojedinih kantona. Za nas je prevashodno da sačekamo odluku Centralne izborne komisije. Ukoliko bi ta odluka bila protivustavna, da preferira popis iz 2013. godine, to bi za nas značilo praktično da prestaje potreba za multietničkim strankama kakva je SDP", istakao je Nikšić.

Poručio je da SDP traži svoja prava na svim mogućim pravnim instancama u ovoj zemlji.

"Izetbegović je i sam rekao da je SDP ostao pri svom stavu, da nećemo iznevjeriti svoje partnere s kojima smo krenuli u formiranje kantonalne skupštine. Ovdje nismo došli da donesemo bilo kakvu odluku. SDP odluke donosi na svojim organima. Imali smo više nego korektnu ponudu SDA", rekao je Nermin Nikšić.