|

Epilog dolaska Mogherini: Lideri stranaka "ujedinjeni" na 60 minuta, a predstavnici RS-a posvađani

Epilog dolaska Mogherini: Lideri stranaka "ujedinjeni" na 60 minuta, a predstavnici RS-a posvađani
43
Piše: Irvin P.
4.3.2017. u 22:43
202
komentara
43

dijeljenja
Epilog dolaska Mogherini: Lideri stranaka "ujedinjeni" na 60 minuta, a predstavnici RS-a posvađani Foto: Klix.ba
Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini održala je danas niz sastanaka sa čelnim ljudima iz bh. političkog života, od članova Predsjedništva, do šefova parlamentarnih stranaka.
Po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine, Mogherini se susrela sa kolektivnim šefom države u zgradi Predsjedništva BiH. Zaključci sastanka bili su fokusirani oko podstrekivanja daljeg napretka BiH na putu ka EU, ali i zahvalama visokoj predstavnici zbog doprinosa i zainteresovanosti za dosadašnji mukotrpni proces zadovoljavanja EU standarda u socijalnoj politici, ekonomiji i vladavini prava.

Nakon dugo najavljivanog sastanka nije organizovano obraćanje medijima.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Mogherini je potom otišla u zgradu Vijeća mnistara gdje se pored njegovih članova sastala i sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem. Visoka predstavnica i predsjedavajući obratili su se javnosti kroz izjave bez novinarskih pitanja.

Mogherini je tom prilikom poručila da je BiH učinila veliki napredak u posljednje dvije godine te da su mir i stabilnost države suštinski važni.

"Shvatamo da postoje izazovi, što lokalni što globalni, ali sam uvjerena da lideri ove zemlje mogu prevazići te probleme i mi se nadamo da će to donijeti blagodat građanima", kazala je optimistična Mogherini nakon čega se uputila ka zgradi Delegacije EU gdje se skoro pripremao nenajavljeni susret sa šefovima i visokopozicioniranim predstavnicima parlamentarnih partija.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Susretu su, pored Izetbegovića i Crnadka koji su se jedini sa Mogherini danas sastali dva puta, prisustvovali i Milorad Dodik (SNSD i predsjednik RS-a), Željko Komšić (DF), Saša Magazinović (SDP), Vukota Govedarica SDS) te Fahrudin Radončić (SBB).

Ovo je bio novinarski najtransparentniji susret dana, iako je Mogherini ponovo odlučila da se ne obrati medijima.

Za razliku od nje, bh. političari su pojedinačno iznijeli svoje viđenje sastanka, a možda najinteresantnije bilo je zapažanje Milorada Dodika koji je pred sami susret rekao da će visokoj predstavnici saopćiti kako je put ka EU blokiran.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Ipak, predsjednik RS-a je iz zgrade Delegacije EU izašao sa "pozitivnim" porukama o tome kako poboljšati put ka Evropskoj uniji, gdje postoje prepreke te kako Republika Srpska, a time i on, uopće nije protiv toga.

Također, Dodik je iskoristio medije optuživši Crnadka i Govedaricu za iskorištavanje prilike kako bi pred Mogherini saopćili probleme u RS-u koji, tvrdi Dodik, nisu veći od problemima zatrpane Federacije.

I dok je predsjednik SDS-a saopćio da je u Sarajevu zaključeno kako se prošlost treba ostaviti daleko iza nas i da valja raditi na budućnosti BiH, Crnadak je za nedjelju u 11:30 sati najavio konferenciju za medije na kojoj će obrazložiti kako i zašto Dodik laže.

Njegov ton potvrdio je Radončić koji je ispred zgrade Delegacije EU više govorio o Dodiku i njegovom proevropskom raspoloženju, a manje o tome kako je lično od doprinjeo sastanku.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Čelnik DF-a je zaokružio sastanak jednostavnim zaključkom kako je susret prošao u izuzetno tolerantnoj i otvorenoj atmosferi, što potvrđuje sve druge navode kako su predstavnici najjačih partija u BiH pred licem Evropske unije bar na šezdeset minuta svoje razlike, a koje uzrokuju krizu za krizom i blokadu za blokadom, zatrpali i zaboravili što želju za što skorijim povratkom Federice Mogherini.
Prijavi grešku


Komentari (202)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...