Nabaviti dodatne vakcine
0

Epidemija gripe polovinom decembra

FENA
Glavni federalni epidemiolog prof. dr. Zlatko Puvačić najavio je danas da bi, dolaskom vala zahlađenja, epidemiološka situacija u FBiH od polovine decembra mogla biti dosta nesigurna kad su u pitanju kapljične infekcije te da bi se tad mogla javiti i gripa.

On ističe da je pravovremena vakcinacija stanovništva posebno rizičnih grupa najefikasnija preventivna mjera protiv gripe i savjetuje kantonalnim resornim ministarstvima i zavodima da u naredni mjesec nabave dodatne količine besplatnih doza vakcine da bi blagovremeno bilo zaštićeno barem deset do 20 posto rizične grupe stanovništva.

Profesor Puvačić kaže da je, prema podacima kantonalnih ministarstava, u FBiH zasad nabavljeno oko 50.000 doza besplatnih vakcina. On ističe da su doze vakcina nabavljene za FBiH efikasne u borbi protiv dva soja gripe koja bi mogla zahvatiti ovo područje.

Međutim, ta količina je mnogo ispod procjena Svjetske zdravstvene organizacije koja govori da bi 30 od 50 posto stanovništva trebalo da bude vakcinisano. To bi, kaže prof. dr. Puvačić, kod nas zahtijevalo više od 300.000 doza vakcina.

Po mišljenju prof. dr. Puvačića, Evropa zasigurno neće moći izbjeći epidemiološku situaciju koja se trenutno javlja u južnoj hemisferi u kojoj su, sudeći po raspoloživim podacima, u Australiji i Novom Zelandu registrirana dva nova soja gripe.

Gripa koja bi ove godine mogla zahvatiti naše područje ima, kaže prof. dr. Puvačić, uglavnom klasične simptome mada s nešto većim postotkom upale pluća.