BiH
0

EP u BiH: Bh. političari nisu naučili "rimsku" evropsku lekciju iz 1957.

FENA
Povodom obilježavanja pola vijeka postojanja Evropske unije, Evropski pokret u BiH (EP u BiH) podsjeća da je glavna vodilja osnivanja Saveza evropskih država, koji će dovesti do stvaranja EU kakvu danas poznajemo, bilo iznalaženje modusa koji će spriječiti i onemogućiti ponovne ratove i sukobe u Evropi.

U saopćenju Pres-službe EP u BiH se, kao dokaz da se u ovome uspjelo, navodi činjenica da članice EU nikad nakon toga nisu vodile ratove. Njene članice su ušle u vrijeme mirnodopskog i ekonomskog prosperiteta dotad neviđenog u ljudskoj istoriji.

"Nošeni primjerom EU odnosno tadašnjih odgovornih evropskih lidera pozivamo sve odgovorne političke, društvene, medijske i ostale strukture naše zajednice da se ponesu primjerom svojih evropskih kolega, te u procesima evropskih integracija i ostalim tranzicijskim procesima uvijek pred sobom imaju glavni i vitalni cilj svakog naroda a to je mir od kojeg sve počinje", navodi se.

Iz EP BiH ističu da dosadašnji tok pregovora o reformama policije pokazuje nažalost da pod plahtom lažnih “nacionalnih“ interesa, bh. političari nisu naučili "rimsku“ evropsku lekciju iz 1957. godine tako da su im, kako navode, lični i uskogrudni stranačko partijski interesi važniji od opće građanskih interesa od mira i prosperiteta.

"Gotovo svi političari ističu ekonomski faktor kao preduvjet razvoju, ignorirajući da je bez mira nemoguće razvijati bilo što, pa i ekonomiju. Naučimo graditi kuću od temelja - ne od sredine. Učimo iz primjera EU, nađimo modus dugotrajnog i stabilnog mira u BiH i na Balkanu kao nukleus ekonomskog razvoja i prosperiteta građana i države BiH, sadašnjih i budućih generacija", navodi se u saopćenju.