"SPO 15. maj"
354

Enver Bijedić pravosnažno oslobođen optužbi za zloupotrebe prilikom izgradnje zgrade u Tuzli

A. K.
Enver Bijedić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Enver Bijedić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kantonalni sud u Tuzli neosnovanom je ocijenio optužnicu protiv Envera Bijedića kojeg je Tužilaštvo TK teretilo za zloupotrebu položaja na poziciji direktora Direkcije za izgradnju u Tuzli.

Naime, Kantonalni sud u Tuzli donio je presudu kojom je žalba Tužilaštva TK u predmetu protiv Envera Bijedića, bivšeg direktora Direkcije za izgradnju Tuzla odbijena kao neosnovana, a prvostepena presuda Općinskog suda u Tuzli potvrđena.

"Drugostepeni sud je utvrdio je da je Općinski sud u Tuzli pravilno zaključio da djelo za koje je imenovani optužen, na način kako je opisano u optužnici, nije zakonom propisano kao krivično djelo", navedeno je iz Općinskog suda u Tuzli.

Podsjećamo, Općinski sud u Tuzli je 1. jula 2022. godine donio prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je Bijedić oslobođen optužbe da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla u periodu od 2006. do 2011.godine obavljajući poslove direktora počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

On je terećen za krivično djelo na način da je suprotno statutu firme, sredstva kojima je raspolagala Direkcija za izgradnju, koristio protipravno njihovoj namjeni i suprotno ugovornim obavezama koje je imala direkcija i da zbog nenamjenskog trošenja i preusmjeravanja sredstava stambeno poslovni objekat "15. maj" u Tuzli nije predat kupcima na korištenje.