Haris Silajdžić
0

"Entitetsko glasanje je posljedica protjerivanja ljudi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Entitetsko glasanje je posljedica protjerivanja ljudi koji se nisu vratili u skladu s Dejtonskim sporazumom i zato je ovo pitanje toliko važno, izjavio je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić po završetku današnjih razgovora u bazi Butmir o ustavnim reformama i ubrzanju evropskog puta BiH.

Silajdžić je još tokom današnje pauze na razgovorima sedam lidera vodećih bh. stranaka pod vodstvom zamjenika američkog državng tajnika Jamesa Steinberga i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, rekao da je za Stranku za BiH ponuđeni paket ustavnih reformi neprihvatljiv, posebno što ne tretira pitanje entitetskog glasanja.

Naveo je da se danas mnogo govorilo o državnoj imovini, ali on to smatra vještačkim pitanjem.

  • Državna imovina, kako samo ime kaže, pripada državi. Mnogo se napora ulaže da se država odvoji od te imovine - kazao je Silajdžić.

Naglasio je da onaj ko želi da postane vlasnik državne imovine očigledno ima neke druge namjere šta da radi s tom imovinom.

Za Silajdžića također nije prihvatljivo da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Parlamentu BiH.

To bi, smatra on, značilo slabljenje države BiH, jer ne bi imala legitimitet direktno izabranog predstavnika ni u ličnosti predsjednika niti premijera, dok bi u Republici Srpskoj i dalje bio izabrani predsjednik i premijer s izbornim mandatom.

  • To slabi poziciju države BiH i njenu državnost, jer je treba predstavljati neko ko je direktno izabran - rekao je Silajdžić, potvrdivši svoj dolazak na sutrašnji nastavak razgovora.