Potvrđeno za Klix.ba
177

Entitetskim ministarstvima u BiH dostavljen Prijedlog odluke za 4G mrežu

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)
Proteklog mjeseca predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio da se Bosna i Hercegovina ubrzano kreće ka 4G mreži koja bi trebala znatno unaprijediti taj segment komunikacija.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske za Klix.ba je rečeno da je na njihovu adresu stigao Prijedlog odluke o izdavanju dozvole za 4G mrežu.

"Ministarstvo saobraćaja i veza RS zaprimilo je Prijedlog odluke kojom se utvrđuje kada i pod kojim uslovima će Regulatorna agencija za komunikacije izdati dozvolu za 4G postojećim licenciranim mobilnim operaterima u BiH".

U odgovoru se dodaje da se materijal trenutno nalazi u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske koje će se o istom izjasniti u određenom roku.

U praksi će uvođenje 4G mreže značiti veće brzine prijenosa internet podataka i multimedijalnih sadržaja te kvalitetnije mreže na mobitelu, tabletu ili kompjuteru.

Dok se u svijetu već razgovara i radi na uvođenju 5G mreža, Bosna i Hercegovina i Ukrajina su jedine zemlje u Evropi u kojima se i danas koristi 3G mreža.