U BiH stiže lijek za ujed
0

Entiteti kupuju serum protiv zmijskog otrova, iz Beograda ponudili ukupno 120 doza

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je održan online sastanak predstavnika zdravstvenih institucija iz Bosne i Hercegovine i Instituta Torlak iz Beograda dogovoreno je da entiteti od njih kupe ukupno 120 doza seruma protiv zmijskog otrova.
Ovu kupovinu seruma koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH, a sastanku s Institutom Torlak su prisustvovali, osim entitetskih zavoda za zdravstvo, i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Torlak je informisao prisutne da su mogućnosti da za ovu sezonu ponude 120 doza seruma protiv zmijskog otrova za tržište Bosne i Hercegovine", potvrdila je za Klix.ba Zorica Rulj iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ukoliko bude kupljen, ponuđena količina seruma bi trebalo da zadovolji potrebe za ovu sezonu, pogotovo ako se uzme u obzir da u ovom trenutku u apotekama nije moguće kupiti serum.

Problem u vezi s nabavkom i nestašicom seruma je to što je poprilično skup, a kratkog roka trajanja, odnosno nije isplativ za proizvodnju pa ga tako Institut u Zagrebu već neko vrijeme ne pravi.