Nema prepreka
16

Entiteti i distrikt moraju preuzeti opremu koju su donirali Emirati, utvrđen način raspodjele

N. V.
Humanitarna medicinska oprema koju su Bosni i Hercegovini donirali Ujedinjeni Arapski Emirati je prije dva dana oporezovana i spremna za raspodjelu korisnicima. Da bi to bilo moguće čekalo se da iz Dubaija dostave informacije o cijeni poklonjene robe.

Kako bi Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine završila proces oporezivanja robe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo je potrebno da im iz Vijeća ministara pošalju cijenu humanitarne robe koja je poklonjena Bosni i Hercegovini.

Sve procedure su završene, a roba je oporezovana, potvrdio je portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

"Mi smo čekali da nam iz Vijeća ministara dostave pojedinačnu vrijednost te opreme, to je dostavljeno danas, sve ostalo je bilo spremno tako da je carinski postupak završen i ta roba može ući u carinsko područje BiH i ići daljim korisnicima", rekao je Kovačević.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH iz Dubaija je stigao dokument o vrijednosti poklonjene robe koji ujedno otkriva i koliko su Ujedinjeni Arapski Emirati platili respiratore koje su donirali narodu BiH.

Cjelokupna vrijednost poklonjene medicinske opreme je bila 2,5 miliona američkih dolara, a donirani respiratori, za koje se ispostavilo da su isti kao i oni koje je nabavila Srebrena malina, u prosjeku vrijede skoro 70.000 KM (42.500USD).

Respiratori (10 komada) koje je nabavila Srebrena malina za potrebe Federacije BiH, a zbog kojih je formiran predmet u Tužilaštvu su ukupno koštali 10,5 miliona KM. Iako su respiratori po svim prilikama isti, cijena se razlikuje no razloga tome može biti više, između ostalog i variranje cijene u zavisnosti od perioda kada su kupljeni.

Iz UIO BiH su nam kazali da ne postoji vremenski rok u kojem respiratori i ostala poklonjena medicinska oprema treba da bude uzeta iz skladišta Uprave, a njihova raspodjela je sada na Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Ovo ministarstvo je pozvalo institucije iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta da hitno odrede datum i vrijeme preuzimanja donacije iz kargo centra MAS-a, a kazali su i da su uklonjene sve prepreke za raspodjelu.

Institucije koje bi trebalo da preuzmu robu iz UAE su Institut za javno zdravstvo RS-a za ovaj entitet, za Brčko distrikt to treba da uradi Zdravstveni centar Brčko, a za Federaciju BiH, iz MVP, nisu precizirali koji to predstavnici bi trebalo da preuzmu medicinsku opremu.

U opremi koja nam je donirana nalaze se razne vrste maski, rukavice, zaštitna odjeća i respiratori. Omjer raspodjele bi trebao biti na osnovu ranije odluke Vijeća ministara BiH o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje. To znači da će biti raspodijeljeno tako da FBiH dobije 61,5 posto, RS 37,5, a Brčko distrikt BiH jedan posto.

Na Federaciji BiH i njenim predstavnicima je da odluče koliko ove opreme će kantoni dobiti.