Prirodni gas
109

Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu

Piše: Er. M.
Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović obratila se javnosti nakon potpisivanja Protokola o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod" između manjeg bh. entiteta i susjedne Republike Hrvatske.

Riječ je o protokolu koji su potpisali ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić.

Cvijanović je kazala da projekt ima izuzetan značaj, prije svega u političkom smislu, jer se promoviše prekogranična saradnja. Ona je dodala da ovaj potez ima i ekonomski značaj s aspekta ušteda i što boljeg funkcionisanja kompanije, kao i značaj u ekološkom smislu.

Premijerka RS-a rekla je da je bilo razgovora i pregovora i da su obje vlade predano radile na finalizaciji ovog projekta. Istakla je da je RS nadležna za energetiku i da ima pravo da potpisuje sporazume.

Kako kaže, riječ je o projektu koji je ograničenog karaktera te je riječ o unaprijed poznatom korisniku. Istakla je da projekt nije usmjeren ni protiv koga u BiH.

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je da međunarodni akt između Hrvatske i RS-a otvara prostor za saradnju dviju pravnih osoba. Istakao je da se kao opskrbljivač javlja firma Kroduks d.o.o. iz Hrvatske koja je razvila saradnju s rafinerijom.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je rafinerija uložila više od 250 miliona eura i modernizovala mnoga postrojenja te da sigurno više neće biti zagađivač na ovim prostorima, na čemu se već predano radi.