|

Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu

Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu
109
Piše: Er. M.
31.10.2017. u 12:46
259
komentara
109

dijeljenja
Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu
Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović obratila se javnosti nakon potpisivanja Protokola o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod" između manjeg bh. entiteta i susjedne Republike Hrvatske.
Riječ je o protokolu koji su potpisali ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić.

Cvijanović je kazala da projekt ima izuzetan značaj, prije svega u političkom smislu, jer se promoviše prekogranična saradnja. Ona je dodala da ovaj potez ima i ekonomski značaj s aspekta ušteda i što boljeg funkcionisanja kompanije, kao i značaj u ekološkom smislu.

Premijerka RS-a rekla je da je bilo razgovora i pregovora i da su obje vlade predano radile na finalizaciji ovog projekta. Istakla je da je RS nadležna za energetiku i da ima pravo da potpisuje sporazume.

Kako kaže, riječ je o projektu koji je ograničenog karaktera te je riječ o unaprijed poznatom korisniku. Istakla je da projekt nije usmjeren ni protiv koga u BiH.

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je da međunarodni akt između Hrvatske i RS-a otvara prostor za saradnju dviju pravnih osoba. Istakao je da se kao opskrbljivač javlja firma Kroduks d.o.o. iz Hrvatske koja je razvila saradnju s rafinerijom.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je rafinerija uložila više od 250 miliona eura i modernizovala mnoga postrojenja te da sigurno više neće biti zagađivač na ovim prostorima, na čemu se već predano radi.
Prijavi grešku


Komentari (259)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...