Čije su ingerencije?
4

Entitet RS dao "zeleno svjetlo" državnom nivou za ulazak stranaca u BiH

A. D.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Štab za vanredne situacije RS-a donio je danas zaključak o odobravanju ulaska stranih državljana u BiH.
Kako je saopćeno, ovaj štab predložio je Vijeću ministara da donese potrebne akte u cilju omogućavanja ulaska stranih državljana u BiH, koji posjeduju negativan PCR test na koronavirus korona.

Podsjetimo, ovakvu situaciju odnosno da državna vlast mora pitati entitete šta joj je činiti kada je riječ o odluci koja je u državnoj ingerenciji, kreiralo je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici.

Tada je zaključeno da će se sačekati sa odlukom o otvaranju granica za državljane Turske, SAD-a, Rusije i Kine dok se ne dobiju adekvatni stavovi "nadležnih organa". Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković rekla je da će se sačekati sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Na pomenutom sastanku tri premijera su se usaglasila oko ulaska stranih državljana te je najavljeno da će nakon odluka entitetskih vlada u BiH moći ući svi strani državljani koji posjeduju negativan tekst na koronavirus ne stariji od 48 sati.