Vlada FBiH
12

Ensad Korman imenovan za zamjenika direktora FUP-a

Piše: Er. M.
Federalna uprava policije
Federalna uprava policije
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici imenovala je Ensada Kormana za zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP).

Korman je u proteklom periodu već obnašao dužnost zamjenika direktora FUP-a, a također se nalazio i na velikom broju značajnih pozicija u federalnoj policiji.

Prema podacima iz biografije, Korman je ranije u FUP-u bio i načelnik Sektora uniformisane policije, komandant Jedinice za zaštitu ličnosti i objekata, načelnik Odjeljenja za podršku i intervencije, pomoćnik načelnika Odjeljenja za podršku i intervencije i pomoćnik načelnika Odjeljenja za zaštitu diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Nezavisni odbor je krajem oktobra 2018. godine dostavio ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari listu kandidata za zamjenika direktora FUP-a, na kojoj se nalaze imena tri kandidata: Himzo Selimović, Ensad Korman i Zoran Čegar.

Prvorangirani Himzo Selimović nije imao nikakve šanse da bude imenovan s obzirom na to da je protiv njega potvrđena optužnica zbog zločina počinjenih na području Goražda i Višegrada nad zarobljenicima srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.