{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Enormno visoka cijena naftnih derivata odgovara svima osim građanima

F
6.8.2008. u 13:21
0
0
Enormno visoka cijena naftnih derivata odgovara svima osim građanima
0
Enormno visoka cijena naftnih derivata odgovara svima osim građanima
Socijaldemokratska partija BiH navodi da dok je u čitavoj regiji cijena goriva pojeftinila za više od 10 posto, u Federaciji BiH pojeftinjenje iznosi tek nešto ispod pet posto, što je ubjedljivo najniže u odnosu na ostatak regiona.
U saopćenju ove stranke se ističe da nakon pada cijene nafte na svjetskom tržištu sa 147 na 120 dolara po barelu, u Federaciji BiH cijena benzina po litru iznosi 2,25 KM dok cijena dizela bilježi nevjerovatnih 2,48 KM.

Dodaje se da u istoj državi Bosni i Hercegovini, to jest u njenom manjem entitetu cijene goriva su jeftinije za 15 do 20 feninga po litru.

"Poređenja radi, prije nekoliko mjeseci kada je cijena barela sirove nafte također iznosila 120 dolara, u FBiH su se cijene kretale od 2,15 do 2,24 KM. Otvoreno postavljamo pitanje Vladi FBiH zašto ne interveniše i ne zaštiti građane od očigledne pljačke? Kako je moguće da cijene goriva u BiH prate cijene istih u zemljama Evropske unije, iako znamo da su porezne stope i dažbine na naftne derivate puno veće u tim zemljama nego kod nas", navodi se u saopćenju.

SDPBiH smatra da zahvaljujući odsustvu politike zaštite interesa potrošača, a pogotovo najugroženijih kategorija, u Bosni i Hercegovini je posao distribucije i prodaje nafte najprofitabilniji.

"Umjesto da zaštiti građane zbog kojih i obnaša funkciju premijera FBiH, Nedžad Branković se odmara na nekoj egzotičnoj destinaciji na kojoj obavlja posljednje pripreme za prodaju jednog od rijetkih preostalih blaga ove države – BH Telekoma", navodi se u saopćenju.

SDP poziva premijera Brankovića da se vrati s godišnjeg odmora i hitno zakaže sjednicu Vlade na kojoj bi se raspravljalo o nerazumno visokim cijenama nafte koje trpe bh. građani i donijele hitne mjere za spuštanje cijena na realan nivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: