{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Enormno visoka cijena naftnih derivata odgovara svima osim građanima

F
6.8.2008. u 13:21
0
0
Enormno visoka cijena naftnih derivata odgovara svima osim građanima
0
Enormno visoka cijena naftnih derivata odgovara svima osim građanima
Socijaldemokratska partija BiH navodi da dok je u čitavoj regiji cijena goriva pojeftinila za više od 10 posto, u Federaciji BiH pojeftinjenje iznosi tek nešto ispod pet posto, što je ubjedljivo najniže u odnosu na ostatak regiona.
U saopćenju ove stranke se ističe da nakon pada cijene nafte na svjetskom tržištu sa 147 na 120 dolara po barelu, u Federaciji BiH cijena benzina po litru iznosi 2,25 KM dok cijena dizela bilježi nevjerovatnih 2,48 KM.

Dodaje se da u istoj državi Bosni i Hercegovini, to jest u njenom manjem entitetu cijene goriva su jeftinije za 15 do 20 feninga po litru.

"Poređenja radi, prije nekoliko mjeseci kada je cijena barela sirove nafte također iznosila 120 dolara, u FBiH su se cijene kretale od 2,15 do 2,24 KM. Otvoreno postavljamo pitanje Vladi FBiH zašto ne interveniše i ne zaštiti građane od očigledne pljačke? Kako je moguće da cijene goriva u BiH prate cijene istih u zemljama Evropske unije, iako znamo da su porezne stope i dažbine na naftne derivate puno veće u tim zemljama nego kod nas", navodi se u saopćenju.

SDPBiH smatra da zahvaljujući odsustvu politike zaštite interesa potrošača, a pogotovo najugroženijih kategorija, u Bosni i Hercegovini je posao distribucije i prodaje nafte najprofitabilniji.

"Umjesto da zaštiti građane zbog kojih i obnaša funkciju premijera FBiH, Nedžad Branković se odmara na nekoj egzotičnoj destinaciji na kojoj obavlja posljednje pripreme za prodaju jednog od rijetkih preostalih blaga ove države – BH Telekoma", navodi se u saopćenju.

SDP poziva premijera Brankovića da se vrati s godišnjeg odmora i hitno zakaže sjednicu Vlade na kojoj bi se raspravljalo o nerazumno visokim cijenama nafte koje trpe bh. građani i donijele hitne mjere za spuštanje cijena na realan nivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: