BiH
766

Enormno poskupljuje duhan u BiH od 1. augusta

Klix.ba
Izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisan novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa počinju se primjenjivati od 1. augusta i iste predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhanske prerađevine u Evropskoj uniji.

Navedenim izmjenama zakona predviđen je između ostalog i drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duhan za pušenje, te je u skladu Zakonom o akcizama propisano da će akciza na duhan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Do sada se na duhan obračunavala samo akcizna obaveza od 42 posto na maloprodajnu cijenu.

Poreski obveznici i druge osobe koja se bave prometom duhanskih prerađevina tj, oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje, dužni su na dan početka primjene ovog zakona, odnosno 1. augusta, popisati zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti UIO u roku od sedam dana.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su također prijaviti nove maloprodajne cijene UIO u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa, odnosno do 8. augusta, i na novu osnovicu obračunati i uplatiti razliku akcize u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi.

Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje dužna su na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novom Zakonu te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, saopćeno je iz UIO.

Ovim zakonom izjednačavaju se cijene duhana, cigara i cigarilosa sa cijenama cigareta.