BiH
0

Enjoy Life BiH osvojio 2. nagradu na sajmu turizma u Berlinu

FENA
Na upravo završenom velikom turističkom skupu – ITB-u Međunarodnoj turističkoj berzi u Berlinu, pored zapažene promotivne aktivnosti, postignut je još jedan značajan uspjeh.

Naime, na 6. međunarodnom takmičenju filmova "Zlatna kapija grada" na kome se dodjeljuju filmske nagrade za turističku industriju, gradove i regione, promotivni film "Enjoy Life BiH" osvojio je drugu nagradu.

Kao što je poznato, ovaj turističko-promotivni video proizvela je Refresh produkcija u okviru podrške koju USAID pruža razvoju turističkog klastera u Bosni i Hercegovini.

Ovakvo značajno priznanje na vodećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu bez sumnje će dodatno zainteresirati njemačke turiste za posjetu BiH.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u subotu, pored zvanične delegacije BiH na ITB-u koji su primili ovu nagradu, uz predstavnike Turističkog udruženja u BiH i bh. turističkog klastera, svečanosti dodjele priznanja prisustvovao je i ambasador BiH u Nemačkoj Mitar Kujundžić.

Vrijedi napomenuti da ovo međunarodno filmsko takmičenje "Zlatna kapija grada" nudi velike mogućnosti gradovima, zajednicama i ekonomskim regijama da predstave svoje turističke filmove širem međunarodnom auditoriju, a u okviru sajamskog programa "ITB Cinema".

Također, treba naglasiti vrijednost nagrade za Enjoy Life BiH kada se zna da je filmska umjetnost postala izuzetno važna u turističkom marketingu i da je ove godine za takmičenje u Berlinu bilo prijavljeno 300 filmova.

Posebno treba istaći da se ovo takmičenje filmova, videa i DVD prezentacija koje predstavljaju turizam, prema pisanju evropskih novinara, razvija kao ekvivalent Oskaru – u turističkoj industriji. Prošle godine u istoj kategoriji prvo mjesto je osvojila Hrvartska s filmom "Mediteran – kakav je nekada bio", saopćilo je Turističko udruženje u BiH.