Kroz humor o ozbiljnim temama
0

Enis Bešlagić se družio sa zeničkim studentima

Piše: Haris Badžić
Foto: H./Klix.ba
(Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com)
Studentski centar Univerziteta u Zenici povodom svog 35 godina dugog postojanja organizuje tradicionalnu manifestaciju "Dani studentskog centra". Manifestacija uključuje mnoge, kako edukativne, tako i sportske i zabavne sadržaje te svečanu akademiju. Tako su četvrtkom navečer tokom decembra prošle i januara ove godine gosti Centra bile brojne poznate osobe koje su držale predavanja, razgovarali su o studiranju, položaju studenata i njihovim životima.

Ovog četvrtka gost predavač u Studentskom centru je bio poznati bh. glumac, Enis Bešlagić.

Iako ima brojne obaveze, kako poslovne, tako i privatne, ipak je uspio naći vremena za ovo predavanje. Uz kratki doček kod direktorice centra te upoznavanja sa osobljem i organizacionim timom, Enis je odmah prešao na posao te došao na druženje i predavanje studentima u prostorijama Centra.

U prepunoj sali više od sat vremena je razgovarano o životu studenata pa i Enisovom studentskom životu, njegovim iskustvima i spoznajama, o položaju studenata, o njihovoj budućnosti i potencijalu.

Čitavo predavanje Enis je održao u drugačijem duhu nego što su to neki očekivali, uz dozu ozbiljnosti, ali ipak prožeto duhovitošću, smatrajući temu predavanja itekako važnom i ozbiljnom za svakog studenta. Na kraju predavanja, studenti su imali priliku postavljati pitanja Enisu pa je bilo pitanja o počecima karijere, životu, Enisovom studiranju.

Poslije predavanja, unatoč obavezama, slavni bh. glumac je odvojio vrijeme i za kratko druženje sa studentima, fotografisanje te potpisivanje autograma.

"Na kraju svega, iako je bilo kratko, bilo je lijepo družiti se sa studentima te pričati o ozbiljnijim temama, drugačije od onoga kako su navikli da me vide na televiziji", izjavio je Bešlagić, a podsjećajući se na anegdotu iz svog života, poželio je studentima da im "školovanje bude besplatno, ali ne i džaba".

Tokom posljednja dva mjeseca u Studenstkom centru predavali su i Almir Čehajić Batko, Nura Bazdulj-Hubijar, Valentin Inzko, Senka Balorda, Enis Bešlagić, a sljedeće sedmice bi gost predavač trebao biti Semir Osmanagić.

Tokom same manifestacije, osim predavanja, organizovana su sportska takmičenja u malom nogometu, odbojci, košarci, šahu i trčanju. Organizovat će se i izbori za najuredniju sobu, najbolje literarne i likovne radove te izbor za nagradu "Alen Mehmedović" koju dobija najbolji student.

Svečana akademija Studentskog centra održat će se 26. januara 2012. godine, na sedmu godinu integracije Studentskog centra u Univerzitet u Zenici. Ove godine će biti priveden kraju proces informatizacije Centra, što znači da će svaka od 87 soba imati internet wireless konekciju koju osigurava zenički internet provider Telekabel.

Projekt je pokrenut još prije četiri godine zasnivanjem Multimedijalnog centra.

"Projekt je priveden kraju time što smo za svaku od 87 soba osigurali wireless internet konekciju, što će znatno poboljšati uslove za rad studenata", izjavila je Miralema Bašić-Buzaljko, direktorica Studentskog centra u Zenici.