BiH
0

English posjetio SERDU

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charles English posjetio je danas Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju SERDA, gdje je prisustvovao sastanku gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Radomira Kezunovića i direktora SERDA-e Ševkije Okerića.

English je informiran o iskustvima u procesu regionalnog ekonomskog razvoja te rezultatima lokalnih zajednica u tom procesu, na primjeru Sarajevske makroregije, saopćeno je iz SERDA-e.

Direktor SERDA-e je podsjetio prisutne na činjenicu da nepostojanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH predstavlja veliki problem i da su evidentna značajna kašnjenja u donošenju zakona i uspostavljanju državnih institucija koje bi osigurale njegovo funkcioniranje.

"U međuvremenu, SERDA i regionalne razvojne agencije uspostavljaju dobru praksu na lokalnom nivou u ekonomskom razvoju lokalnih zajednica. Dobar primjer za to je suradnja između Grada Sarajeva i Grada Istočno Sarajevo i njima pripadajućih općina", naglasio je Okerić.

Ambasador English je izrazio interesovanje za rješavanje problema iz infrastrukture i saobraćaja koji su od važnosti za građane Sarajeva i Istočnog Sarajeva.