|

English: 'Dajte podršku butmirskim pregovorima'

English: 'Dajte podršku butmirskim pregovorima'
0
F
FENA
9.11.2009. u 20:08
8
komentara
0

dijeljenja
English: 'Dajte podršku butmirskim pregovorima' Foto: Reuters
Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Charles English i Bosse Hedberg pozvali su načelnike općina iz cijele BiH da podrže zajednički prijedlog paketa SAD-a i EU koji je ponuđen političkim liderima u butmirskim pregovorima.
Na prijemu koji su večeras u Sarajevu organizirali za bh. općinske načelnike, English i Hedberg su poručili kako je inicijativa SAD-a i EU od velike koristi za sve građane BiH i da je najbolji način da se dođe do svih građana preko njihovih općinskih lidera.

- Dajemo vama ovaj prijedlog zato što znamo da ste vi ti koji mogu učiniti da to profunkcionira. Pomozite nam da se proizvede politička volja koja će učiniti da Butmir postane stvarnost - kazao je američki ambasador u BiH.

On je naveo kako međunarodna zajednica nikada više uspjeha nije imala nego kada je radila s predstavnicima bh. općina na različitim projektima, zbog čega je pozvao općinske načelnike za pomoć da 'butmirski prijedlog' bude pretočen u stvarnost.

Ambasador English ističe kako će prijedlog SAD-a i EU pomoći BiH da ubrza svoj put prema članstvu u EU i NATO. Prijedlog je sveobuhvatan i omogućit će da se ispune uvjeti za zatvaranja OHR-a, te će pomoći da vlasti budu funkcionalnije i da se riješi pitanje ljudskih prava.

- Vi znate kolika je vrijednost članstva u EU u vezi s onim koliko će to značiti vašim zajednicama u smislu resursa i prilike koja se pruža. Zbog ove zemlje, svakog njenog građanina, ustavotvornih naroda, oba entiteta, te zbog vaše djece i unuka pomozite da ovo postane stvarnost - poručio je English načelnicima općina.

Švedski ambasador u BiH, u ime zemlje koja trenutno predsjedava EU-om, naglasio je kako perspektive EU i dalje vrijede za sve zemlje zapadnog Balkana, ali da uvjeti za članstvo moraju biti ispunjeni.

On je kazao kako su SAD i EU zabrinuti trenutnom situacijom u BiH i da žele pomoći BiH u neophodnoj tranziciji i ispunjavanju potrebnih uvjeta za napredak na putu u evropske i evroatlanske institucije.

- Zato smo pokrenuli inicijativu za butmirski proces, jer je strpljenje po ovom pitanju pri kraju, pošto svi građani ove zemlje plaćaju cijenu - ustvrdio je ambasador Hedberg.

Upozorio je da, ukoliko političari ne prevaziđu ograničena razmišljanja, zemlja riskira da zaostane za drugima.

English i Hedberg su u izjavi novinarima ponovili kako prijedlozi SAD-a i EU sadrže minimalne elemente koji bi omogućili BiH da priloži vjerodostojnu aplikaciju za članstvo u EU i Akcioni plan za članstvo u NATO.

To je samo početak reformskog procesa neophodnog za članstvo u ove institucije, poručili su.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...