BiH
0

Energopetrol danas na dnevnom redu Doma naroda

FENA
Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će biti razmatrana Informacija Vlade FBiH o njenim aktivnostima na dokapitalizaciji kompanije Energopetrol bit će održana danas u Sarajevu.

U Vladinoj informaciji stoji da je za strateškog partnera u dokapitalizaciji izabran mađarsko-hrvatski konzorcij Ina-Mol kojem, prema ovom modelu, treba da pripadne 67 posto vlasničke strukture kompanije, državi treba da ostane 22 posto, a malim dioničarima 11 posto.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta imao je spomenuti Vladin dokument na dnevnom redu na vanrednoj sjednici 22. novembra. Mada je najavljivano da će se tada poslanici izjašnjavati o samom dokumentu, izjašnjavali su se o propratnim zaključcima, predloženim iz pojedinih poslaničkih klubova - Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Socijaldemokratske partije i Bosanske stranke. Izuzev Kluba SDA, koji je podržao Vladine aktivnosti, ostali su predlagali zaključcima da Vlada obustavi najavljenu dokapitalizaciju.

Međutim, nijedan od predloženih zaključaka nije podržan većinom glasova. Vlada je na osnovu toga zaključila da joj Predstavnički dom nije naložio obustavljanje započetog posla na dokapitalizaciji Energopetrola i poručila je da će nastaviti svoje aktivnosti.

Prema riječima sekretara Doma naroda Izmira Hadžiavdića, ni danas ne treba očekivati odluku o samoj Vladinoj informaciji koju, objasnio je on, delegati Doma, u principu, treba samo da prime k znanju.

Ove Hadžiavdićeve riječi mogu značiti da će i Dom naroda, poput Predstavničkog doma, odlučivati danas o zaključcima, a oni mogu biti predloženi i za i protiv Vladinih aktivnosti.

Zaključke u ovom slučaju predlažu klubovi naroda ili delegati Doma pojedinačno.