BiH
0

Energoinvestova Strategija razvojnih projekta

FENA
Energoinvest d.d. Sarajevo priprema "Strategiju razvojnih projekta" kako bi se locirao niz tehničkih pitanja kojima se kompanija mora baviti u budućnosti da bi bila kokurentna na svjetskom tržištu.
  • Energoinvestovi sektori će definisati projekte, nakon čega će se odrediti kako i s kime će se oni realizirati. Za to će biti potrebno nekoliko godina i Energoinvest je spreman u realizaciju izdvojiti značajna sredstva – kazao je Agenciji FENA direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak. Dodao je da će se pri tome sarađivati s Mašinskim, Elektrotehničkim, Građevinskim i Arhitektonskim fakultetom, kao i sa Ekonomskim i Pravnim fakultetom.

Prvo polugodište, prema njegovim riječima, Energoinvest je završio u skladu s planom, nekoliko procenata čak i bolje, i očekuju uspješnu poslovnu godinu.

Kompanija se ove godine posebno fokusirala na područje «nadgradnje», definira se strategija razvojnih projekta, donesena je odluka da se 20 inžinjera, pravnika, ekonomista stipendira na postiplomskom studiju, podržava se izrada doktorskih disertacija, odobreno je 70 stipendija za studente na raznim fakultetima itd.

  • Krenuli smo u razvoj i u tom nas ne mogu zaustaviti ni privatizacijski procesi koji su pred nama - kaže Vlahovljak.

Energoinvest je također na putu da narednih mjeseci u konzorciju dobije veliki posao u Libiji, vrijedan 150 miliona eura, koji se odnosi na izgradnju 400 kilovoltnog dalekovoda. Kompanija je stalno na tenderima za poslove u Libiji, Alžiru, Kataru, Turskoj, Maleziji.