BiH
20

Energijska sanacija zgrada značajno bi smanjila zagađenje zraka u Sarajevu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zijada Krvavac izjavila je danas u Sarajevu da mediji dosta često izvještavaju o epizodama prekomjerne zagađenosi zraka, ali da od njih očekuje više upita prema odgovornim za prevenciju zagađenja i očuvanje kvaliteta zraka.

Ona je na pres-konferenciji nakon okruglog stola "Podrška medijima za objektivno i pravovremeno informiranje o stanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo" naglasila da na zagađenje utječu saobraćaj, industrija i stambeni sektor, te bi odgovornima za te oblasti trebalo postavljati pitanja što poduzimaju da bi stanje bilo bolje.

Krvavac je navela da će Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a intenzivno raditi na poboljšanju sistema informiranja, kao i na pokretanju kampanja za razvoj ekološke svijesti.

Predsjednik naučno-stručnog odbora Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) Aleksandar Knežević istakao je da je zagađenost zraka u Sarajevu 60-ih i 70-ih godina bila i do 2,5 puta veća nego danas, iako je bilo dosta manje vozila, stanova i potrošnje energije, jer je osnovni energent bio ugalj.

Smatra da današnje zagađenje može biti smanjeno energijskom sanacijom, odnosno "utopljavanjem" zgrada čime bi potreba za energijom bila smanjena dva do tri puta, te bi mnogima koji danas lože drva bilo jeftinije koristiti plin.

Knežević je naveo da je sredstva za "utopljavanje" zgrada moguće osigurati od razvijenih zemalja koje finansiraju takve projekte, kao i od međunarodnih organizacija koje sa sedam do 15 posto troškova ohrabruju upravitelje zgrada da uzmu kredite koje bi vraćali uštedom energije, a da su na raspolaganju i postojeća sredstva za održavanje zgrada te sredstva Fonda za zaštitu okoliša.

Direktor Regionalnog centra za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) Vedad Suljić naglasio je da je na okruglom stolu prezentirano uputstvo za medije kako dobiti informacije o samoj problematici kvaliteta zraka, s popisom relevantnih institucija i zakonskim propisima koji reguliraju tu oblast, te mjerama koje bi trebali promovirati u svojim programima tokom perioda prekomjene zagađenosti zraka.

Okrugli sto organizirao je REIC u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.