BiH
18

Energetska zajednica usvojila sankcije za BiH

Piše: S. H.
U Tirani se održava ministarska konferencija Energetske zajednice na kojoj se između ostalog raspravlja o eventualnim sankcijama za BiH zbog neispunjavanja određenih obaveza iz oblasti energetike.

Prema posljednjim informacijama, kako je za Klix.ba potvrdio Kosta Petrušić, glasnogovornik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, još uvijek ništa nije definitivno potvrđeno u vezi sa sankcijama za BiH.

"Moramo još čekati jer je u toku ministarska sjednica Energetske zajednice, još ništa nije definitivno odlučeno", rekao je Petrušić za Klix.ba.

Međutim, na zvaničnoj web stranici Energetske zajednice navodi se da je prvi put Ministarsko vijeće usvojilo sankcije za BiH zbog propusta da se usvoji drugi energetski paket iz oblasti plina. Sankcije će se navodno primjenjivati godinu dana.

Ipak, kako prenosi Anadolija, ministar Šarović je istakao da je BiH izbjegla sankcije i to zahvaljujući razumijevanju delegacija Makedonije, Crne Gore i Srbije. BiH će prema Šarovićevim riječima dobiti posljednju šansu da učini progres u oblasti energetike.

On je naglasio kako u Bosnu i Hercegovinu za deset dana dolazi direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač kada će se još jednom govoriti o onome što BiH odmah mora ispuniti.