Želi osporavanje dogovora
65

Emrić: Trojka je rušenjem tehničkih izmjena pokazala ko je stvarni šef njihove koalicije

L. S.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Jasmin Emrić, zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Parlamentu Bosne i Hercegovine, smatra da treba spriječiti realizaciju "antidržavnog plana Trojka - HDZ - SNSD iz Bakinaca" (Laktaši).

Emrić navodi da su lideri Trojke još jednom pokazali da neprincipijelnost i podaništvo nemaju granica, što se, kako kaže, vidi iz objavljenog zapisnika sa sastanka predsjednika stranaka koalicije na državnom nivou kod Milorada Dodika u Bakincima.

"Pristali su na rušenje u Domu naroda već usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine krajem decembra prošle godine u Predstavničkom domu, a kojim se jača integritet izbornog procesa i uvode tzv. nove tehnologije. Na taj način lideri Trojke, osim što pokazuju tko je stvarni šef njihove koalicije kojemu moraju otići 'na noge' kada ih on pozove, ponižavaju i svoje zastupnike koji su podržali tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine", rekao je Emrić.

Dodaje da time obezvređuju institucionalni rad i uvode praksu da se o najvažnijim odlukama dogovara van državnih institucija na privatnom imanju glavnog zagovarača i promotora ideje podjele države Bosne i Hercegovine.

"Mene ne čudi što Čović i Dodik obezvređuju već usvojene tehničke izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu, jer oni iste nisu ni podržali, već me čude lideri Trojke koji svojim prepoznatljivim dodvoračkim stilom, dopuštaju da ih, po ko zna koji put, navedeni dvojac prevede žedne preko vode", konstatirao je Emrić.

Ističe da je za njega nepojmljivo što Trojka ne vidi kako njihovi partneri u vlasti kupuju vrijeme kako bi spriječili najavljenu intervenciju visokog predstavnika Christijana Schmidta radi uvođenja paketa integriteta u izborni sistem.

"Da Dodik i Čović stvarno žele poboljšanje integriteta i uvođenje novih tehnologija u izborni proces nastavili bi u Domu naroda zakonodavni postupak već usvojenih izmjena i dopuna Izbornog zakona, te eventualno u amandmanskoj fazi utjecali na usvojeni tekst zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", objasnio je.

Navodi da je na sceni još jedna prevara u nizu.

"Dakle, sve mi se čini da je na sceni još jedna prevara u nizu, od ove državne koalicije, gdje će se pod plaštom 'finalizacije Izbornog zakona BiH', kako kaže Čović, ustvari ispuniti njegovi zahtjevi o legitimnom predstavljanju i stavljanju pod punu kontrolu članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine najavljenim novim načinom izbora", rekao je.

Iskoristio je priliku da podsjeti Trojku na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon njegove intervencije na Izborni zakon u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine kada je konstatirao da je za njega slučaj "Ljubić" pravno gledano okončan, odnosno da je provedena Odluka o dopustivosti i meritumu broj U 23/14 Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po zahtjevu "Ljubić".

"Čudi me da to lideri Trojke nisu imali na umu kada su na 'skromnom' Dodikovom imanju u Bakincima pristali na rušenje institucija i podjelu države zagovarajući prijedlog HDZ-a o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine", dodao je.

Ističe da se u sadržaju ovog dogovora prepoznaju elementi latentnog uvođenja "trećeg entiteta" te da navedene formulacije za izbor članova Predsjedništva BiH kao: "kandidat iz reda bošnjačkog naroda" i "kandidat iz reda hrvatskog naroda", produbljuju diskriminaciju po etničkoj osnovi.

"Ovaj dogovor 'Trojka - HDZ - SNSD' iz Bakinaca u kojem se najavljuje uvođenje asimetričnog rješenja u ustavni sistem Bosne i Hercegovine kako bi se Draganu Čoviću osigurala izborna jedinica iz koje bi se mogao izabrati samo njegov kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja 'izdaju' principa jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa, a učvršćuje etničku podjelu države i društva", smatra Emrić.

Stoga kaže da se zbog sprječavanja daljnjih etničkih podjela i ekskluzivnog političkog predstavljanja ovaj, kako ga je nazvao "antidemokratski" i "antidržavni plan Trojka-HDZ-SNSD" iz Bakinaca mora osuditi, osporiti i spriječiti njegova realizacija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.