Ogorčen Komisijom
157

Emrić pita Osmanovića: Kako će se Cikotić s 0 KM nositi s migrantskom krizom?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) čiji je amandman ovaj dom ranije usvojio, danas je s razočarenjem prokomentarisao brisanje amandmana kojim je predviđeno 450.000 KM za migrantsku krizu u BiH, a povećanje iznosa novca za opremanje zgrade Parlamenta BiH.
"Šta smisleno reći na ovu, za mene, besmislenu situaciju?! Komisija koja se zove Zajednička komisija za usaglašavanje Prijedloga zakona prihvatila je amandmane Doma naroda, a nije amandman Predstavničkog doma. Zar to nije apsurdna situacija? Što je nagore u svemu tome, kada sam vidio sadržaj, tek onda sam razočaran. Zbog toga što je ova Zajednička komisija usaglasila prijedlog budžeta na štetu dvije situacije u BiH koje su prioritetne – dvije krize koje su aktuelne. Prva je kriza usljed panedmije koronavirusa, a za to smo predvidjeli više od 40 miliona KM. Ova zajednička komisija umanjuje taj iznos za 754.000 KM. Taj iznos je planiran za saniranje ekonomskih šteta u BiH. A povećava stavku za nabavku opreme u Parlamentu. Ovo je moguće samo u našem apsurdistanu, da se ovako usaglašava prijedlog budžeta", rekao je.

Zatim je naveo da u BiH više od tri godine traje migrantska kriza. Za tu stavku Zajednička komisija je usaglasila - 0 KM.

On je pitao i zastupnika Adila Osmanovića (SDA) zašto je promijenio stav i kako misli da će se SDA-ov novi ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić boriti i upravljati migrantskom krizom bez sredstava.

"Ovaj Predstavnički dom je usvojio amandman sa simboličnim iznosom od 450.000 KM i kolegama se zahvaljujem na tome. I šta je uradila ova zajednička komisija? Taj iznos umanjila, izbrisala iz budžeta. Dakle, nema ništa za migrantsku krizu. Šta se ovdje usaglašavalo? Ništa. Anuliralo se ono što smo uradili u Predstavničkom domu", poručio je Emrić i pitao Adila Osmanovića (SDA) kako će se novi ministar sigurnosti Selmo Cikotić boriti protiv migrantske krize kada za to nema sredstava.

On je zatim i pitao gdje su interesi građana.

"Interesi građana nisu u novom zapošljavanju. Nisu u kupovini novih automobila. Interesi građana su da se poboljša ekonomska situacija. Svaki dan slušamo da je povećan broj zaraženih, a vi smanjujete stavku za sanaciju ekonomskih šteta. Kakva je to politika i kakva je to poruka?", kazao je razočarani Emrić.