BiH
908

Emotivni oproštaj FUCZ-a od najboljeg psa-deminera: Hvala ti Aska što si spasila mnoge živote

Klix.ba
Službenici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) oprostili su se od svog uposlenika psa-deminera Aske koja je uginula zbog zdravstvenih komplikacija. Aska je bila član FUCZ-a od 2009. godine.

Aska je njemački ovčar rođena 15. jula 2007. godine. Imala je dvije godine kada je počela "raditi" kao pas za otkrivanje eksploziva. Obuku je prošla u Centru za obuku pasa na Borcima kod Konjica.

"Aska je odmah uspostavila prijateljski odnos sa pripadnicima FUCZ, a najviše sa svojim vodičem Aldenom Ćeskom. Skoro osam godina bila je na zadacima uklanjanja mina širom Bosne i Hercegovine.

Kao pripadnica POEK tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, dobitnica je prestižne nagrade 'Tim pasa otkrivača godine 2014.' koju dodjeljuje Marshall Legacy Institute iz Baltimora (Sjedinjene Američke Države) i za koju se natječu psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta, Angole, Sudana, Kambodže, Azerbejdžana…", kazali su iz FUCZ-a u oproštajnom tekstu.

Iz Marshall Legacy Instituta saopćeno je tada kako je takmičenje bilo napeto, a izbor težak, ali da su Alden i pas Aska zaslužili nagradu zbog izvanredne povezanosti čovjeka i psa, uzorne radne etike i profesionalizma i sjajnih rezultata rada koje su ostvarili od 2009. godine spašavajući i poboljšavajući živote ljudi širom Bosne i Hercegovine.

"Hvala ti Aska zato što si dala veliki doprinos operacijama deminiranja u Bosni i Hercegovini i tako spasila mnoge živote", poručili su iz FUCZ u emotivnom oproštaju.