|

Emotivni doček ultramaratonaca iz Vukovara u Potočarima

Emotivni doček ultramaratonaca iz Vukovara u Potočarima
3.520
Piše: Dž. Č.
10.7.2017. u 13:47
0
komentara
3,5k

dijeljenja
1/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon 227 pretrčanih kilometara, ultramaratonci Duško Štrbac, Elvir Rakipović, Dražen Čučić, Goran Draksler i Zmago Horvat stigli su iz Vukovara u Potočare gdje će sutra prisustvovati obilježavanju 22. godišnjice genocida u ovom bh. gradu.
Umorne i u suzama, ali jake i hrabre, u Potočarima su ih dočekali građani i porodice preminulih žrtava genocida.

"Stigli smo ponosni i sretni. Zločin je zločin bez obzira na to ko ga je počinio i svoju djecu učim da poštuju sve žrtve, ma koje nacionalnosti bile", rekao je Dražen Čučić koji već četvrti put trči ultramaraton Vukovar-Potočari.

Prije pet dana dana krenuli su na put ispred vukovarske firme Ovčari, nekadašnjeg koncentracionog logora u kojem se desio najveći pokolj 1991. godine u Hrvatskoj, a danas, kako kažu, stigli su na mjesto gdje se desio najstrašniji zločin u BiH.

Kako su nam kazali, suosjećaju sa žrtvama koje su preživjele strašne zločine u Srebrenici koje povezuju s onim u vukovarskom logoru kroz koji je prošlo 3.000-4.000 hiljade zatvorenika.

"Srce mi je veliko. Ponosan sam što već šestu godinu zaredom donosim poruku mira u Potočare na ovaj način. Umorni smo, nije lako, ali moramo se sjetiti žrtava koje su pretrpjele strašan zločin", rekao nam je Elvir Rakipović.

Podsjećamo, već šesti put zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Ekrem Bećirević organizira ultramaraton Vukovar-Srebrenica. Učesnici na ovaj način žele podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.