Panel u Švedskoj
462

Emotivne poruke srebreničkih majki u Štokholmu uoči dodjele Nobelove nagrade Handkeu

A. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U sjedištu Radničke obrazovne asocijacije (ABF Huset) večeras je u Štokholmu održan panel uoči sutrašnjih velikih protesta protiv dodjele Nobelove nagrade kontroverznom Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici.

Na panelu su večeras bili Majke Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić, zatim Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka, bivši sekretar Švedske akademije nauka Peter Englund, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Jasenko Selimović bivši europarlamentarac, te višestruko nagrađivani novinar i publicista Roy Gutman, ratni reporter iz Bosne i Hercegovine.

Posebno emocionalan nastup imala je Kada Hotić koja je na ovom panelu kazala "nema tog oružja koji će izbrisati ovaj narod, nema te gumice koja će izbrisati istinu".

"Genocid je izvršen. Narode osudite ljude koji su počinili genocid. Nema tog Handkea koji će uraditi bilo šta protiv ovoga. Vaše zemlje su prihvatile ljude koji su bili primorani bježati. Nismo mi prosjaci, mi smo jako ponosan narod, ali to je bilo nužno. Spriječimo zlo da se ponovi u budućnosti", kazala je Hotić.

Također, na panelu se obratila i Munira Subašić.

"Nismo znali da će se 25 godina nakon genocida dodjeljivati Nobelove nagrade negatorima genocida u Švedskoj. Jako sam tužna zbog mnogih nevladinih organizacija u Evropi koji se bave ljudskim pravima. Gdje su sada, zašto ne stoje sada uz nas", upitala je Subašić.

Gutman je na panelu rekao da je rat u Bosni bio zapravo bio "ratni zločin prerušen u rat".

"Mnogo prije dešavanja u Srebrenici, godinu i po prije genocida, sam zaključio da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka”, kazao je Gutman.