Bura na sarajevskom PMF-u
0

Emir Turkušić: 'Dekan Muriz Spahić laže'

Sarajevo-x.com
Emir Turkušić, profesor i bivši ministar obrazovanja u Vladi KS, povodom saopćenja Sindikalne organizacija sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta, u kojoj je navedeno da je po njegovom zahtjevu policajac upao na sjednicu Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta i pozvao dekana, prof.dr. Muriza Spahića da izađe sa sjednice, kazao je da Spahić ne govori istinu.

"Policajac koji je došao nakon što sam ja pozvao policiju, krajnje kulturno je ušao i konstatovao da sam ušao na sjednicu, a na koju me nisu htjeli pustiti da uđem. Dakle, nije bilo nikakvog pokazivanja prstom nekom da izađe. Osim toga Spahić govori da sam ja u otkaznom roku što je laž. Naime, sud je stavio van snage tu odluku po kojoj sam ja u otkaznom roku i naložio Spahiću šta će raditi.

Međutim, Spahić čak i tu odluku suda ne poštuje nego je stavlja na glasanje, i kao kukavica se sakriva se iza glasačke mašine. A, po zakonu ko ne provodi odluke suda, kažnjava se kaznom zatvora do tri godine“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Turkušić, dodavši da o Spahiću dovoljno govori to što je prvi na listi od devet osoba koje su osumnjičene za teška krivična djela, a protiv kojih je Federalna uprava policije u februaru ove godine predala izvještaj sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu.

Naime, Federalna uprava policije dostavila je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv četiri osobe s Prirodno-matematičkog fakulteta i pet osoba iz Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju zbog sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlasti pribavili sebi ili drugome korist od 300.000 KM.

Među prijavljenima su: Muriz Spahić, Muharem Avdispahić, Emira Zovko, Safet Nurković, Dubravka Šoljan, Rifat Hadžiselimović, Avdo Sofradžija i Sabaheta Šaćirović. Njima se na teret stavlja da su bez znanja Upravnog odbora iznajmili reklamni prostor na zgradi fakulteta, te iskoristili položaj za kupovinu stana.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, kako saznajemo, još uvijek nije otvorilo istragu o ovom predmetu jer se još uvijek vrše provjere. Nakon što provjere budu završene tužilac koji vodi predmet donijet će tužilačku odluku da li će istraga biti otvorena.

Podsjećamo, u saopćenju koje je poslala Sindikalna organizacija Fakulteta navodi se da je policajac na zahtjev Turkušića došao u zgradu Fakulteta, te ušao na sjednicu i prstom pozvao dekana Muriza Spahića da izađe sa sjednice. Sindikat je zatražio od nadležnih institucija, organizacija i odgovornih pojedinaca, da poduzmu sve neophodne radnje u sankcioniranju aktera ovog događaja, kako bi se ubuduće mogla praktikovati autonomija visokoškolskih ustanova, nastavnog procesa i nastavnog osoblja.