Tokom ispitivanja
708

Emir Kusturica na sudu u Višegradu psovao majku Ćamilu Durakoviću

Piše: M. N.
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
U Osnovnom sudu u Višegradu danas je održan glavni pretres po tužbi koju je režiser Emir Kusturica podnio protiv bivšeg načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića i Avaz Roto Presa. Tokom unakrsnog ispitivanja, Kusturica je nekoliko puta uputio pogrdne psovke Durakoviću, što je zabilježeno i na sudu.

"Kusturica je prilikom davanja iskaza, kada ga je ispitivao moj advokat, u trenutku kada se govorilo o demantiju koji je poslao, a gdje mu se stavljaju na teret ozbiljne optužbe da otima bošnjačku zemlju, pogledao u mene i doslovno rekao 'Jm li ti majku, jt ću ti majku, majku ti jm'. Tri puta je to ponovio kroz zube, krvnički, i vidjela mu se mržnja iz očiju. Kada je završio svoj iskaz pitao je može li napustiti sudnicu, što mu je sutkinja dozvolila. U trenutku kada je prolazio pored mene rekao je 'Klošaru jedan, mater ti jm", kazao je Duraković.

Dodao je kako je reagovao prvi put kada je Kusturica počeo psovati, ali da mu je sutkinja kazala da čeka svoj red, a kada je nakon toga prijavio, rekla mu je da je trebao odmah intervenisati.

"To je najneugodnija stvar koju sam doživio, da mi neko u lice psuje majku i to pred sudom. Ja sam od suda tražio da uđe u zapisnik i rekao sam im ako mi šta bude da znaju odakle to sve dolazi", rekao je Duraković.

Kusturica od tuženih traži odštetu u iznosu 12.000 KM zbog tekstova objavljenih u Dnevnom avazu. Ročište je trebalo biti održano 11. jula, na 22. godišnjicu genocida u Srebrenici, ali je odgođeno za danas.