Nova odluka
23

Emir Države Katar imenovao novog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu

T. K.
Emir Katara, šeik Al-Thani i desno novoimenovani ambasador u BiH Al-Attiyah
Emir Katara, šeik Al-Thani i desno novoimenovani ambasador u BiH Al-Attiyah
Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, donio je odluku za 2023. godinu kojom se imenuje Mishal Ali Mohammed Abdullah Al-Attiyah za novog ambasadora zemlje Arapskog zaljeva u Bosni i Hercegovini.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena i u Službenim novinama. Emir Katara je, također, donio odluke o imenovanju ambasadora njegove zemlje u Švedskoj, Nizozemskoj, Češkoj Republici, Pakistanu, Keniji, Senegalu i Kirgistanu, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Mishal Ali Mohammed Abdullah Al-Attiyah u BiH dolazi iz Bjelorusije, gdje je bio na dužnosti otpravnika poslova u Ambasadi Katara u Minsku, ostavljajući značajne diplomatske rezultate. Ambasador Al-Attiyah imenovan je u godini u kojoj Katar i BiH obilježavaju 30. godišnjicu bilateralnih odnosa.

Dosadašnji katarski ambasador, Sultan bin Ali Al-Khater, BiH je napustio u julu ove godine poslije uspješne petogodišnje misije. Državni vrh BiH iskazao je tom prilikom zahvalnost ovom karijernom diplomati zvanične Dohe. Član Predsjedništva Denis Bećirović je ranije ove godine ocijenio kako su bilateralni odnosi između BiH i Katara vrlo dobri i prijateljski, naglašavajući da je dobra bilateralna saradnja prisutna u kontinuitetu već dugi niz godina.

Dodao je tom prilikom da je mnogo toga što bi se moglo izdvojiti kao rezultat dobrih odnosa i saradnje naših dviju prijateljskih država jer je Katar i bilateralno, ali i u okviru Organizacije islamske konferencije (OIC), pružao kontinuiranu humanitarnu, političku, ekonomsku i vojnu podršku BiH.