Ministar finansija
8

Emir Dedović: Smanjenje pondera usporava razvoj KS, najveći izazov su kapitalni projekti

Klix.ba
Emir Dedović (Foto: Vlada KS) (Foto: T. S./Klix.ba)
Emir Dedović (Foto: Vlada KS) (Foto: T. S./Klix.ba)
Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu iznosit će milijardu i 438 miliona KM. Međutim, interesantno je spomenuti da je iznos prijedloga ovogodišnjeg budžeta u odnosu na njegov nacrt povećan za više od 245 miliona.

O ovoj temi smo razgovarali s novoimenovanim ministrom finansija Kantona Sarajevo Emirom Dedovićem. On je na početku razgovora naglasio da će prava analiza budžeta uslijediti nakon 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo, kao i odluka o eventualnom Rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo.

Usvojen je Budžet KS u znatno većem iznosu u odnosu na Nacrt. Na koji način ste uspjeli povećati iznos budžeta za 245 miliona KM?

U periodu između Nacrta i Prijedloga Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu izvršene su dodatne analize tokom trajanja javne rasprave kako od strane Ministarstva finansija tako i od strane ostalih resornih ministarstava. Kao rezultat provedene analize Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu je povećan u planskom dijelu prihoda i primitaka i to: 36,4 miliona KM transfera iz Budžeta Federacije BiH, 20 miliona više prihoda od poreza na dobit, 22 miliona više prihoda od poreza na dohodak, 38 miliona više suficita u odnosu na Nacrt (ukupan planirani suficit je 55 miliona KM), 54,6 miliona više prihoda od indirektnih poreza i 65,5 miliona KM više kreditnog zaduženja, kao i povećanje ostalih naknada i povrata.

Možete li se osvrnuti na budžet 2022. godine i usporediti ga s ovim u 2023. godini. Šta će Vam predstavljati najveći izazov?

Ako poredimo apsolutne iznose Budžet 2023. godine iznosi 1.438.896.538 KM i za 218.108.698 KM je veći u odnosu na Budžet Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

U prihodovnoj strani, Budžet za 2023. godinu ima ambiciozniji pristup naplate prihoda, stavljanjem imovine Kantona Sarajevo u funkciju koja bi u određenoj mjeri trebala apsorbovati pad prihoda od indirektnih poreza izazvan smanjenjem pondera.

U rashodovnom dijelu treba istaknuti da imamo dva nova budžetska korisnika, Ured za Srebrenicu i Ured za dijasporu. Osim novih budžetskih korisnika, sva zakonska prava građana Kantona Sarajevo su u 2023. godini planirana kao i u 2022. godini (npr. naknada za porodilje, i sl.).

Dedović: Budžet nije komotan za realizaciju (Foto: Vlada KS)
Dedović: Budžet nije komotan za realizaciju (Foto: Vlada KS)

Najveći izazov Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu je realizacija kapitalnih projekata.

Kada govorimo o prvobitnom Nacrtu budžeta njegov smanjen iznos je bio rezultat izmjene pondera. Smatrate li opravdanim niži iznos pondera za KS? Šta će smanjen ponder u perspektivi značiti za KS?

Obzirom da je jedan od ciljeva Vlade Kantona Sarajevo povećanje učešća kapitalnih investicija u kantonalnom budžetu koje će omogućiti razvoj Kantona Sarajevo na svim poljima, smatram da smanjenje pondera usporava razvoj Kantona Sarajevo jer će značajna sredstva koja su neophodna Kantonu Sarajevo biti prelivena u druge kantone Federacije BiH.

Ranije ste kazali kako budžet nije komotan za realizaciju, šta ste pod tim podrazumijevali?

Budžet nije komotan za realizaciju iz razloga što se sve institucije Kantona Sarajevo trebaju dodatno angažovati kako bi se ostvarila realizacija Budžeta, kako u prihodovnoj, tako i u rashodovnoj strani. Budžet neće biti realizovan ako se ne uloži dodatan napor, pored napora koji se ulaže za realizaciju osnovnih nadležnosti institucija Kantona Sarajevo.

Koliko posto budžeta otpada na kapitalne projekte i da li je taj procenat dovoljan?

Oko 18 posto Budžeta otpada na kapitalne projekte i to nije dovoljno za kapitalne projekte. Najčešći izgovor za nerealizaciju kapitalnih projekata jeste nedostatak sredstava. Smatram da je veći izazov od nedostatka sredstava izazov spremnosti projekata.

Možete li izdvojiti jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata kojem bi se Kanton Sarajevo trebao posvetiti u narednom periodu?

Od najznačajnijih kapitalnih projekata izdvajam završetak izgradnje tramvajske pruge, završetak izgradnje devete transverzale, izgradnja pruge za Hrasnicu, rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo, početak izgradnje objekata za smještaj policijskih uprava i policijske stanice na Dobrinji.

Zatim učešće u stvaranju boljih uslova za rad zdravstvenih institucija kao što su npr. sredstva za izgradnju i opremanje veteranske bolnice pri Općoj bolnici. Osim naprijed navedenih postoji još mnogo projekata koji su vrijedni pažnje, ali o njima ćemo govoriti kada budu pripremljeni za realizaciju.