BiH
0

Eminem je najprodavaniji umjetnik 2002. godine

Klix.ba
Kad je <b>Eminem</b> prošle godine birao naziv za svoj treći studijski album, sigurno nije znao da će <i>The Eminem Show</i> svojim imenom doslovce obilježiti njegov uspjeh 2002. godine. Zahvaljujući singlovima <i>Cleaning Out My Closet</i> i <i>Without Me</i>, Eminemov album je bio najuspješniji muzički album 2002. godine. Izdan je u maju, pet sedmica zaredom je bio na vrhu albumske ljestvice <i>Billboard 200</i> i do kraja godine je prodan u 7,607,925 primjeraka.

Soundtrack filma 8 Mile, u kojem Eminem glumi, je također jedan od najuspješnijih albuma godine, većinom zbog singlea Lose Yourself. On se našao na četvrtom mjestu najuspješnijih albuma godine, sa 3,4 miliona prodanih primjeraka. 8 Mile je u novembru bio prvi na box-officu i zaradio je 54 miliona dolara. Kao da sve ovo nije dovoljno, Eminem nastavlja sa svojim projektima – rapperi Obie Trice i 50 Cent pripremaju albume na kojima će Eminem gostovati, a on također obećava i novi album rapperske grupe D12.

Drugi najprodavaniji umjetnik je još jedan rapper koji je svoje ime uključio u naziv svog albuma. Nelly je na drugom mjestu, uprkos tome što su njegove pjesme Hot In Herre i Dilemma mnogo više puta puštane na radiju. Nellyville je izdan u julu i prodan je u 4,9 miliona primjeraka.

Debitantice Avril Lavigne i Ashanti su bile veoma uspješne u 2002. godini. Prvi album mlade Kanađanke Avril Lavigne koji nosi naziv Let Go je postao najprodavaniji debi album 2002. godine kao i najprodavaniji album ženskog umjetnika. Pjesma Complicated je na radiju puštena 352 hiljade puta, a album je prodan u 4,1 miliona primjeraka. Ashanti se nalazi na sedmoj poziciji, sa albumom Ashanti koji je izdan u aprilu i koji je prodan u 3 miliona primjeraka. Pjesma Foolish je na radiju puštena oko 333 hiljade puta.

Pink je svoj album Missundaztood izdala u novembru 2001. godine, i on je tada prodan u 1,2 miliona primjeraka, dok je 2002. godine prodan u još 3,1 miliona kopija, zahvaljujući singlovima Don Let Me Get Me i Just Like A Pill.

Još jedan veoma uspješan album je bio soundtrack filma O Brother, Where Art Thou? koji je izdan krajem 2000. godine i u sljedeće dvije godine je prodan u više od 6,2 miliona primjeraka.

Što se tiče pjesama koje su najviše puštane na radiju, na prvom mjestu je Nickelback sa How You Remind Me koji je pušten više od 426 hiljada puta. Slijedi Blurry od Puddle Of Mudd (415 hiljada puta), In The End od Linkin Parka (397 hiljada puta) i The Middle od Jimmy Eat World (367 hiljada puta).