BiH
0

Eminefendić: Air Bosna polijeće u maju

NINA
U petak je za Oslobođenje vršilac dužnosti direktora avio kompanije Air Bosna Mustafa Eminefendić izjavio kako se aktivnosti na uspostavljanju letova Air Bosne nastavljaju po planu.

Nakon napisa u jednom listu da su međunarodne financijske institucije izrazile sumnje u uspješnost sanacije Air Bosne koju je planirala Vlada FBiH, u petak je za Oslobođenje vršilac dužnosti direktora avio kompanije Air Bosna Mustafa Eminefendić rekao kako se aktivnosti na uspostavljanju letova Air Bosne nastavljaju po planu.

Kako navode u Oslobođenju, u međunarodnim financijskim institucijama su rekli da neće podržati plan sanacije koji je Vlada prihvatila 12. januara, te kako će o svom mišljenju obavijestiti premijera Federacije BiH Ahmeta Hadžipašića.

Poznato je da je Vlada planirala potpisati ugovor o kreditiranju Air Bosne od Hypo Alpe-Adria-Bank i Hypo Leasinga u iznosu od 5 i pol miliona eura s otplatom od deset do dvanaest godina i grace razdobljem od dvije godine, čime bi Vlada FBiH, odnosno Air Bosna nakon isplate postali vlasnici jednog manjeg i jednog većeg aviona za putnički promet.

Eminefendić je rekao kako Vlada zna što treba raditi. «Pročitao sam tekst u kojem se izražavaju sumnje u taj plan, ali nije moje da ih komentarišem. Naš tim u saradnji s Vladom FBiH i dalje nastavlja raditi po predviđenoj proceduri, što treba dovesti do prvih letova već do maja ove godine", rekao je za Oslobođenje vršilac dužnosti direktora avio kompanije Air Bosne Mustafa Eminefendić.