Zastupnica PDA
42

Elzina Pirić ranije predlagala ukidanje djela "trgovina utjecaja", zbog čega je sada optužena

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Elzina Pirić, protiv koje je ove sedmice potvrđena optužnica za trgovinu utjecajem, predložila je u julu 2018. godine da se iz Krivičnog zakona FBiH izbaci krivično djelo trgovina utjecajem.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj 19. jula 2018. godine zastupnica PDA Elzina Pirić predložila je federalnim parlamentarcima da izglasaju izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH.

Pirić je dobila većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, međutim, njen prijedlog nikada nije usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH zbog žestokog pritiska medija i stranih ambasada.

Iako se 2018. godine spekulisalo da je Pirić predložila izmjene Krivičnog zakona FBiH kako bi zakonodavna vlast entiteta ukinula krivično djelo za koje je optužen predsjednik PDA Mirsad Kukić, na kraju se ispostavilo da bi Pirić mogla imati koristi od predloženih izmjena.

U julu prošle godine Pirić je predložila da se izmijeni dio Krivičnog zakona FBiH, a koji glasi: "Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina".

Da je usvojen prijedlog zastupnice PDA, član Krivičnog zakona FBiH danas bi glasio: "Ko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina".

Suština je u tome da Pirić očito nije odgovaralo što prema važećem Krivičnom zakonu FBiH nije predviđeno da je za počinjenje krivičnog djela trgovine utjecajem bilo nužno primanje mita.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona danas se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem je navelo da se Elzinu Pirić tereti da je u decembru 2016. godine nazvala vršiteljicu dužnosti direktorice JP Šume TK i tražila da jednu osobu, koja je ranije premještena s radnog mjesta iz Banovića u Živinice, rasporedi u Sapnu, što je direktorica odbila.

Optužnicom se Nijaza Mezetovića i Midhata Husića tereti da su u septembru 2016. godine, Mezetović kao predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratke akcije (SDA) u Kladnju, a Husić kao načelnik Općine Banovići, po prethodnom dogovoru s Elzinom Pirić, tada predsjednicom OO SDA Banovići, iskoristili svoj društveni i utjecajni položaj i posredovali kod odgovornih osoba u JP Šume TK da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti.

"Znajući da zahtijevaju direktnu diskriminaciju uposlenika zbog stranačke pripadnosti, nazvali su odgovorne osobe u JP Šume TK i Šumsko gazdinstvo Sprečko Živinice i tražili da se osoba koja je član druge političke partije i vijećnik u Općinskom vijeću Banovići, zbog njegovog ranijeg političkog nastupa na predizbornom skupu, smijeni s mjesta upravnika Šumarije Banovići i prerasporedi na rad u Sapnu", saopćeno je iz Tužilaštva KS.