Nastavak glavnog pretresa
111

Elvis Keljmendi svjedočio o ubistvu sarajevskih policajaca: OSA nudila milion KM za informacije

S. Š.
Keljemendi je potvrdio saznanja iz Anom aplikacije koje su inspektori prikupili tokom istrage
Keljemendi je potvrdio saznanja iz Anom aplikacije koje su inspektori prikupili tokom istrage
Pred Kantonalnim sudom Sarajevo nastavljen je glavni pretres u slučaju ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koje se dogodilo u oktobru 2018. godine.
Svjedok Tužailštva KS danas je bio Elvis Keljmendi koji se i ranije spominjao na ročištima u ovom sudskom predmetu. Naime, na jednom od ranijih glavnih pretresa svjedočio je Melis Fišo, inspektor SIPA-e.

On je tada rekao da su u toku istrage, osim Sky aplikacije, podaci i dokazi prikupljani iz Anom aplikacije koju također najčešće koriste u krim-miljeu. U jednom od tih razgovora, komunikaciju vode Elvis Keljmendi, Aleksandar Nikolić i Miloš Božović.

Jednom prilikom se Nikolić požalio Keljmendiju da su ga "pozvali u MUP kako bi dao svoj DNK", na šta mu Keljmendi odgovara da su "vjerovatno nešto novo saznali" misleći na istragu o ubistvu sarajevskih policajaca, ali da on ima "čovjeka na Palama" te da će riješiti to.

Keljmendi je tokom današnjeg svjedočenja kazao kako je, prema njegovim saznanjima, OSA u istragu o ubistvu policajaca bila uključena od samog početka. Kazao je kako ga je kontaktirao saradnik bivšeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice - Muhamed Pekić.

"Pitao me je kakva saznanja imam sa terena i rekao mi da sve što čujem i saznam, javim. Poslije izvjesnog vremena sam sjedio na kafi sa Denisom Stojnićem u njegovom kafiću, a ubrzo nam se pridružio i Danijel Džafić Dado. On je rekao da ima čovjeka na Palama koji zna gdje su vozilo i puška koje su ubice sarajevskih policajaca koristile. Dado je rekao da je ta osoba Srećko Mandić. Denis i Dado su rekli da OSA daje milion KM nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo. Denis je tada, zbog te Dadine izjave, nazvao Osmicu koji je u kafić poslao dvojicu inspektora iz FMUP-a, Ibru Bešliju i Šehovića", svjedoči Keljmendi.

Dodao je da je te informacije podijelio putem Anom aplikacije sa prijateljem sa Pala, Aleksandrom Nikolićem, koji mu je rekao da su i njega pozivali u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca i davanjem DNK uzoraka.

Osim Keljmendija, iskaz je dao i Srećko Mandić koji je rekao kako na Palama ima automehaničarsku radnju. Nakon njega, svjedočila je Božana Savić, nevjenčana supruga prvooptuženog Save Marinkovića kako je to dana kazala.