Laburistička stranka
54

Elvira Abdić-Jelenović: Nerado govorimo šta ćemo raditi jer to bude predmet analize medija

Piše: M. Ć.
(Foto: Radio Velika Kladuša)
U Velikoj Kladuši danas je održan Prvi kongres Laburističke stranke BiH, a Elvira Abdić-Jelenović izabrana je ponovo za predsjednicu stranke.

Dosadašnja predsjednica Laburističke stranke BiH Elvira Abdić-Jelenović i jedini kandidat na današnjem Prvom kongresu dobila je jednoglasnu podršku 141 delegata te time izborila lidersku poziciju i naredne četiri godine.

Ona je kazala da je Laburistička stranka bila aktivna u protekle četiri godine i uključena u brojne aktivnosti. Kazala je i da je primarni cilj stranke popravljanje općeg stanja u Velikoj Kladuši.

"Mi smo htjeli da radimo i da naši rezultati govore o nama, a ne ono što cijelo vrijeme o nama serviraju. Nerado govorimo šta ćemo uraditi u narednom mandatu, jer to često bude predmet analize lokalnih medija koji počesto ne razumiju šta mi to želimo. No, građani moraju znati da smo mi stvarno drugačiji, da ćemo stvoriti ambijent i podržavati naše poduzetnike i da smo aktivno uključeni u sve procese koji se dešavaju u općini Velika Kladuša. U narednom periodu pokušat ćemo iskoristiti naš politički utjecaj, koji nije veliki, ali nije ni zanemariv, da pokušamo inicirati neke izmjene zakona", rekla je Abdić-Jelenović.

Delegati Laburističke stranke BiH na današnjem Kongresu izabrali su i Predsjedništvo stranke za naredni četverogodišnji mandat.

Kako prenosi Radio Velika Kladuša, za zamjenika predsjednice stranke odabran je Mirvet Beganović, dok su potpredsjednici Fikret Bašić i Aladin Ćerimović. Članovi Predsjedništva su Elmin Murtić, Asmira Ćerimović, Rasim Kantarević, Anel Gračanin, Emina Ćehić, Osman Topić i Omer Lelić. Za generalnog sekretara stranke izabran je Amir Đogić, dok će poslove portparola stranke vršiti Edina Abdić-Pleho.

Na Kongresu Laburističke stranke BiH razmatrani su i Izvještaj o radu stranke u periodu 28.12.2013. – 28.12.2017. godine, te Prijedlog izmjena i dopuna Statuta stranke koji su usvojeni jednoglasno. Također, usvojeno je i sedam zaključaka među kojima su da Kongres potvrđuje Programsku platformu usvojenu na dan osnivanja stranke prije četiri godine kao i sve odrađane aktivnosti, zatim da pohvaljuje poduzete aktivnosti na uključivanju mladih i sposobnih građana u društveni i politički život te jačanje građanskog aktivizma.

Jednim od zaključaka, Kongres je dao i punu podršku radu općinskog načelnika Fikreta Abdića, te obavezao izabrane dužnosnike stranke da se aktivno uključe u realizaciju zaključaka Općinskog vijeća.

Na samom početku današnjih događaja prikazan je promo film u kojem su bili prezentirani svi događaji koje je Laburistička stranka BiH organizirala od dana osnivanja do danas. Po završetku oficijelnog dijela upriličeno je zajedničko druženje prisutnih i proslava četvrte godišnjice stranke, ali i Nove 2018. godine.