Sjednica nastavljena
1.9k

Elvir Karajbić iz SDP-a izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Elvir Karajbić izabran je za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Većina federalnih parlamentaraca podržala je izbor Karajbića na mjesto na kojem je do danas sjedio Edin Mušić iz SDA, a koji je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Karajbić već tri mandata obnaša dužnost SDP-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Prvi put je za federalnog parlamentarca izabran 2010. godine sa liste SDP-a, drugi put 2014. godine, a na ovogodišnjim izborima po treći put uspio je obnoviti mandate.

U period od 2006. do 2010. godine radio je kao inspektor za reviziju i kontrolu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a od 1998. do 2006. godine bio je zaposlen kao federalni inspektor u Finansijskoj policiji Federacije Bosne i Hercegovine.

U mandate od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost šefa Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. On je na mjesto predsjedavajućeg izabran kao prijedlog SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte.

Na ovaj način lijevo orijentisane stranke jasno su demonstrirale nadmoć u donjem domu federalnog organa zakonodavne vlasti.

Ovakav ishod uslijedio je nakon što su sve stranke, osim SDA I HDZ-a BiH, nastavile današnje zasjedanje Federalnog parlamenta uprkos tome što je Edin Mušić pokušao odgoditi raspravu o izboru predsjedavajućeg.

Naime, nakon što je Mušić odgodio raspravu i napustio salu Parlamenta FBiH zajedno sa zastupnicima SDA i HDZ, ostatak parlamentarnih stranaka prikupio je dovoljan broj potpisa za nastavak sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nastavak je započeo u 16:30 sati, a pozivi su bili dostavljeni i federalnim parlamentarcima iz reda SDA i HDZ-a, a koji se na njih nisu odazvali.

Ukupno 52 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH stavilo je svoje potpise na zahtjev za nastavkom sjednice.

S obzirom da se na poziv nije odazvao ni Mušić, predsjedavanje današnjom sjednicom je preuzeo najstariji izabrani zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a.

Na današnjoj sjednici nisu izabrani zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to će biti urađeno u narednom periodu, a SDA-u i HDZ-u ostavljena je mogućnost da se obrate Ustavnom sudu FBiH ukoliko smatraju da su danas prekršene procedure.

Karajbića je za predsjedavajućeg podržalo 52 zastupnika.

Sjednica je prekinuta nakon izbora predsjedavajućeg.