Zakon s nedostacima
145

Elvedin Okerić: Penzionisanje policajaca nije jedini problem u MUP-u KS

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo, na sjednici zakazanoj 6. septembra, naći će se, uz ostalo, Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS. Zastupnik Naroda i pravde Elvedin Okerić izjavio je za Klix.ba da ne mogu podržati ovakav parcijalan pristup rješavanja suštinskih problema, gdje ispada da je pitanje penzije i penzionisanja jedini problem policijskih službenika.

Okerić napominje da je Prijedlog Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo jedan od najvažnijih zakonskih propisa iz oblasti sigurnosti u kojem se regulišu policijska ovlaštenja i radno-pravni status policijskih službenika Kantona Sarajevo.

"Klub samostalnih zastupnika dostavio je svoje amandmane, gdje se uz ostalo predlaže da treba usaglasiti kantonalni propis s federalnim kada je riječ o oblasti penzionisanja policijskih službenika. Ali isto tako neophodno je ispraviti brojne nedostatke predloženog zakonskog propisa koji se odnose na upražnjena radna mjesta i zapošljavanje, propisati stepen i vrstu školske spreme uzimajući u obzir složenost i opis posla na koje se radno mjesto odnosi, poboljšati postupak činovanja i ocjenjivanja rada i unaprijeđenje policijskih službenika, definisati disciplinska odgovornost, prestanak radnog odnosa, imenovanje policijskog odbora i niz drugih nedostataka", ističe Okerić.

Sigurnost upitna dok MUP brine o penzijama

Navodi da je javnost svjedočila događajima u prethodnom periodu, koji su imali za posljedicu nezadovoljavajuću sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo.

"Različiti organi Skupštine Kantona Sarajevo su utvrdili gotovo identične nedostatke kao što su Komisija za sigurnost, Nezavisni odbor i Odbor za žalbe javnosti. Nedostaci zakonskih propisa su utvrđeni kroz provedbu skupštinskog nadzora nad zakonitošću rada MUP-a KS u slučaju 'Dženan Memić', zatim kroz pokretanje disciplinskog postupka i disciplinske odgovornosti bivšeg policijskog komesara i njegove smjene, te obustavljanje disciplinskih postupaka zbog zastara", kazao je Okerić za Klix.ba.

Potcrtava da je riječ o ozbiljnim nedostacima koji se ne smiju zanemariti, jer proizvode nepravde i nezadovoljstva, što utiče na kvalitetan i efikasan rad policijskih službenika u Upravi policije.

"Ono što je poražavajuće i što je apsurd jeste da niti jedan prijedlog unapređenja ovog zakona o pitanju utvrđenih nedostataka nije došao od ministra unutrašnjih poslova, niti od komesara policije i predstavnika Sindikata policije KS, kako bi zaštitili policijske službenike, već se samo brinu kako da usklade kantonalni propis sa federalnim propisom kako bi sačuvali dugogodišnje rukovodioce u policiji da ne odu u penziju i ako su neki već ostvarili uslove za penzionisanje. Ovim ispada da je pitanje penzije i penzionisanja jedini problem čijim riješavanjem bi riješili sve probleme policijskih službenika u Kantonu Sarajevo, a svi znamo da nije tako", napominje Okerić.

Ističe da su od samog početka inicijatori unapređenja zakonskih propisa i opšte sigurnosti u Kantonu Sarajevo, ali da ne mogu podržati parcijalan pristup rješavanja ovako krupnog pitanja.

"Predloženim Zakonom o policijskim službenicima ne rješavaju se suštinski problemi. Mi ćemo se i dalje baviti posljedicama, a ne otklanjanjem uzroka čije smo katastrofalne posljedice vidjeli u slučajevima Memić, Sefić i drugi", rekao je Okerić.

Nedostaci predloženog zakona

Okerić ističe da novim prijedlogom zakona MUP KS i dalje ostaje jedina institucija za provedbu zakona u kojoj najodgovornije i najsloženije poslove mogu obavljati osobe čija stručna sprema nema apsolutno nikakve veze sa poslovima koji su stavljeni u nadležnost MUP-a KS.

"Komisija za sigurnost, Nezavisni odbor Skupštine KS i predstavnici Univerziteta u Sarajevu suu više navrata informisali Skupštinu i građane KS o neophodnosti izmjene postojećih zakonskih rješenja od čega direktno zavisi rad tužilaštva i sudova, jer od kvaliteta prikupljenih dokaza i provedenih operativno-kriminalističkih radnji direktno ovisi konačan ishod sudskih postupaka, a u konačnici ima i utjecaj na ukupnu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo. Dostavljeni amandmani o pitanju struke se odnose samo na one koji se tek primaju i unaprijeđuju u čin mlađeg inspektora, a ne na one koji su već činovani kroz postojeći zakonski propis i za čije dalje napredovanje neće biti nikakve promjene u odnosu na postojeći sistem – oni će i dalje napredovati kao i do sada", ističe on.

Navodi da i dalje ostaje ozbiljan nedostatak u vezi imenovanja rada policijskog odbora koji treba da bude drugostepeni organ i koji će na objektivan i nepristrasan način razmatrati žalbe na rad policijskih službenika.

"Praktično je utvrđeno da nije ispoštovan princip načela dvostepenosti jer oduke u prvom stepenu donosi policijski komesar, na koje se ima pravo žalbe policijskom odboru kojega praktično imenuje taj isti policijski komesar (tačnije imenuje Vlada na prijedlog policijskog komesara) što praktično znači 'kadija te tuži kadija te sudi'. Tako da umjesto funkcije po kojoj policijski odbor treba da bude korektivni faktor odnosno da spriječi i eventualne zloupotrebe i nepravde koje su se dešavale prema policijskim službenicima. Policijski odbor je često odlučivao u korist odluka onoga koji je iste i praktično postavio – najbolji primjer su činovanja u vezi kojih se i danas vode sudski postupci čiji ishodi prijete da uruše cjelokupan sistem dosadašnjeg činovanja. Budući da se 6. septembra održava posljednja sjednica Skupštine KS u ovom sazivu, apelujem na kolege zastupnike da kroz amandmansko djelovanje ispravimo uočene nedostatke u dosadašnjoj primjeni, te da kroz izmjene i dopune spriječimo zloupotrebe sistema i nanošenje svakodnevnih nepravdi jer smatramo da nam je ovo posljednja prilika", zaključio je zastupnik Elvedin Okerić.

Vlada odbila sve amandmane

Vlada Kantona Sarajevo je odbila sve amandmane koji su pojedini zastupnici u Skupštini KS, odnosno klubovi zastupnika, uložili na Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

"U cilju izražavanja nezadovoljstva spram navedenog prijedloga zakona u koji nisu inkorporirane odredbe koje se odnose na uslove za penzionisanje, najavljeno je protestno okupljanje pred zgradom Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo dana 6. septembra 2018. godine kad bi zastupnici trebali raspravljati o Prijedlogu navedenog zakona", kazao nam je Mirza Hadžiabdić, predsjednik Sindikata policije KS.

Istakao je kako je sramotno da ih Vlada Kantona Sarajevo tjera da se na takav način bore protiv diskriminacije i stavljanja u nepovoljniji položaj policijskih službenika u odnosu na kolege iz FUP-a i pojedinih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Podršku Sindikatu policije Kantona Sarajevo najavili su i iz drugih sindikata", zaključio je Mirza Hadžiabdić.