|

Elmedin Konaković postao novi delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH

Elmedin Konaković postao novi delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH
65
Er. M.
18.7.2019. u 15:12
77
komentara
65

dijeljenja
Elmedin Konaković postao novi delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je novi delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH verificiran je mandat delegatu Elmedinu Konakoviću koji je mjesto u federalnom organu zakonodavne vlasti dobio nakon što se u skladu s političkim dogovorom SDP-a i Naroda i pravde povukao delegat Samir Suljević (SDP).

Konaković je na današnjoj sjednici položio zakletvu kojom se obavezao na savjesno obavljanje dužnost i poštivanje Ustava FBiH i zakona.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović na početku sjednice obavijestio je delegate da je Hajrudin Halilović iz A-SDA podnio ostavku i da je u toku postupak izbora novog delegata, a koji provodi Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Federalni delegati danas će se izjasniti i o određenim prijedlozima zaključaka koji proizilaze iz presuda Ustavnog suda BiH, ali i o važnom Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji je ove sedmice usvojen na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Radi se o dugo očekivanom zakonu o kojem je ranije postignut dogovor Vlade FBiH i predstavnika boraca, a podrazumijeva 15 različitih prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica, među kojima je i tzv. borački dodatak.

Ovaj prijedlog zakona razmatrat će se po hitnom postupku isto kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2019. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2019. godinu.

Pored ovih zakona delegati će se izjasniti i o još nekoliko zakona koji su naknadno uvršteni, a koje je uputila Vlada Federacije BiH, poput Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji i Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...