Podrška većine
1.1k

Elmedin Konaković izabran za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Vibor Handžić, Danijela Kristić, Elmedin Konaković i Smiljana Viteškić (Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković izabran je na današnjoj sjednici kantonalnog organa zakonodavne vlasti za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Njegov izbor na čelnu poziciju Skupštine Kantona Sarajevo podržala je većina zastupnika, a Konaković će na ovoj poziciji naslijediti Anu Babić koja je sve do danas predsjedavala sjednicama Skupštine KS.

Konakovićev izbor za predsjedavajućeg Skupštine KS dio je dogovora šest političkih stranaka koje čine većinu u KS, odnosno dio dogovora Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Naše stranke (NS).

Za zamjenike predsjedavajućeg Skupštine KS izabrani su Danijela Kristić iz reda hrvatskog naroda (Narod i pravda), Smiljana Viteškić iz reda srpskog naroda (SDA) i Vibor Handžić iz reda Ostalih (Naša stranka).

Skupština KS je sa 22 glasa za, osam suzdržanih i jednim glasom protiv prihvatila novoizabrane kandidate.

Sjednica je prekinuta nakon izbora rukovodstva, a izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH će se vršiti na sljedećoj sjednici.

Novi predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kao kadar SDA obnašao je dužnost predsjednika Vlade KS od 23. marta 2015. godine do 5. aprila 2018. godine. Zbog unutarstranačkih neslaganja napustio je SDA i formirao novu stranku Narod i pravda.

Politički subjekt na čijem čelu se nalazi uspio je na ovogodišnjim izborima osvojiti šest mandata u Kantonu Sarajevo i dva mandata u Parlamentu Federacije BiH.

Većina političkih stranaka koje namjeravaju oformiti Vladu KS, bez participacije SDA, u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine nije učestvovala u vlasti. Izuzetak je Savez za bolju budućnost (SBB) koji i u ovom trenutku zajedno sa SDA čini vlast na kantonalnim, federalnom i državnom nivou vlasti.