BiH
0

Elizabeth Rehn obišla lokalitet masovne grobnice na Han-Stjenicama

FENA
Predsjednica Internacionalne lige humanista Elizabeth Rehn danas je posjetila lokalitet masovne grobnice u Han-Stjenicama gdje na ekshumaciji posmrtnih ostataka rade članovi Instituta za traženje nestalih BiH.

Izrazila je suosjećanje sa članovima porodica žrtava.

"Nisam ekspertica za traženje nestalih, ali jesam za duše majki, kćerki čiji su najbliži članovi porodice ubijeni.Uvijek sam, i u narednom periodu ću se i dalje boriti za istinu i pravdu. Istina je jako bitna, ali nekad je bitnija pravda da bi porodice žrtava barem malo našle smiraj nakon gubitka članova porodice“, istakla je Rehn.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih BiH Amor Mašović podsjetio je da je Elizabeth Rehn dala ogroman doprinos na samim počecima procesa ekshumacija, prije 15 godina, ocijenivši da je upravo ona bila podsticaj državnoj i entitetskim vladama da se krene u proces potrage za masovnim grobnicama.

"Elizabet Rehn je osoba koja je prva posjetila jednu masovnu grobnicu nakon genocida u Srebrenici u julu 1995.godine. Pojavila se na mjestu Kravice gdje su na površini bila tijela ubijenih žrtava i ona je tada vidjela nekolilo desetina tijela, nažalost, kasnije će se ispostaviti da je to bilo nekoliko stotina žrtava srebreničkog genocida koji su u pokušaju da se domognu teritorije Tuzle upali u zasjedu gdje su likvidirani. Dakle Rehn je alarmirala cijeli svijet podsjećanjem na nešto što se desilo u Srebenici slanjem slika koje su obišle cijeli svijet“, kazao je Mašović.

On je istakao da su u masovnoj grobnici na Han-Stjenicama pronađeni skeletni ostaci 17 osoba.

"Poručujem da ćemo pronaći sve osobe koje su strijeljane 2. augusta 1992. godine pred školom u Han-Stjenicama. Radi se o Bošnjacma koji su iz Kramer Sela i drugih općina rogatičke općine koji su mislili da će biti sigurni na jednom mjestu, međutim, brutalno su ubijeni“, kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih BiH podsjetivši da je sedam žrtava ranije pronađeno.

Prema podacima Instituta za traženje nestalih BiH na ovoj lokaciji strijeljano je između 25 i 28 bošnjačkih civila.