BiH
0

Elite International će proizvoditi kafu u BiH

Klix.ba
Nakon Rumunije, Turske, Poljske, Bugarske, Hrvatske, i još desetak drugih zemalja međunarodna kompanija Elite International odlučila je ući na tržište BiH.

Novost je da će Elite International, za razliku od drugih međunarodnih kompanija, kafu proizvoditi u BiH.

Iako je bilo planirano da se proizvodnja i plasman proizvoda organizuje sa jednog mjesta, trenutna situacija u Bosni i Hercegovini, koja je još uvijek nepovoljna za strane investitore, onemogućuje realizaciju ove zamisli. Prvobitno je novoosnovana kompanija Doncafe International BiH, sa osnivačima iz Holandije i Švicarske i sjedištem u Sarajevu, trebala plasirati kafu na tržište cijele BiH. Zbog zakonskih smetnji i neusaglašenosti u vezi sa plaćanjem akciza, kafa iz ove kompanije će se plasirati samo na području FBiH. Za područje RS kafu će distribuirati Doncafe Komerc sa sjedištem u Bijeljini, sa kojim je Doncafe International BiH sklopio ugovor o pružanju usluga prženja i pakovanja kafe.

Kompanija Doncafe International BiH je već preduzela određene aktivnosti, u saradnji sa Buldožer komisijom, kako bi se ova situacija što prije prevazišla, obzirom da Doncafe želi biti jedinstvena kompanija orjentisana prema BiH kao jedinstvenom tržištu.

Početno ulaganje u iznosu od oko 4.000.000,00 KM obuhvata investiciju u mašine, prostor, opremu i ljude čime se praktično značajna sredstva ulažu u razvoj BiH. Smanjenje uvoza i odliva deviza iz BiH šansa je da BiH popravi svoju platno bilansnu ravnotežu. Većinu neophodnih resursa za proizvodnju, distribuciju i prodaju kafe, Doncafe će nabavljati na BH tržištu. Redovno plaćanje poreza i doprinosa, te aktivan odnos kompanije Doncafe prema lokalnoj zajednici, dodatni su poticaj razvoju BiH.