{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elite International će proizvoditi kafu u BiH

26.1.2004. u 16:46
0
0
Elite International će proizvoditi kafu u BiH
0
Elite International će proizvoditi kafu u BiH
Nakon Rumunije, Turske, Poljske, Bugarske, Hrvatske, i još desetak drugih zemalja međunarodna kompanija Elite International odlučila je ući na tržište BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Novost je da će Elite International, za razliku od drugih međunarodnih kompanija, kafu proizvoditi u BiH.

Iako je bilo planirano da se proizvodnja i plasman proizvoda organizuje sa jednog mjesta, trenutna situacija u Bosni i Hercegovini, koja je još uvijek nepovoljna za strane investitore, onemogućuje realizaciju ove zamisli. Prvobitno je novoosnovana kompanija Doncafe International BiH, sa osnivačima iz Holandije i Švicarske i sjedištem u Sarajevu, trebala plasirati kafu na tržište cijele BiH. Zbog zakonskih smetnji i neusaglašenosti u vezi sa plaćanjem akciza, kafa iz ove kompanije će se plasirati samo na području FBiH. Za područje RS kafu će distribuirati Doncafe Komerc sa sjedištem u Bijeljini, sa kojim je Doncafe International BiH sklopio ugovor o pružanju usluga prženja i pakovanja kafe.

Kompanija Doncafe International BiH je već preduzela određene aktivnosti, u saradnji sa Buldožer komisijom, kako bi se ova situacija što prije prevazišla, obzirom da Doncafe želi biti jedinstvena kompanija orjentisana prema BiH kao jedinstvenom tržištu.

Početno ulaganje u iznosu od oko 4.000.000,00 KM obuhvata investiciju u mašine, prostor, opremu i ljude čime se praktično značajna sredstva ulažu u razvoj BiH. Smanjenje uvoza i odliva deviza iz BiH šansa je da BiH popravi svoju platno bilansnu ravnotežu. Većinu neophodnih resursa za proizvodnju, distribuciju i prodaju kafe, Doncafe će nabavljati na BH tržištu. Redovno plaćanje poreza i doprinosa, te aktivan odnos kompanije Doncafe prema lokalnoj zajednici, dodatni su poticaj razvoju BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: