BiH
0

Eliminiranje nasilja nad djecom

FENA
Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj ukazuje na kontinuiranu aktivnost na neophodnosti zaštite djeteta, na potrebu podizanja mladih u klimi zdravog i aktivnog odrastanja i neophodnost eliminiranja nasilja nad djecom.

Iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH ističe se da je Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj ovo saopćenje uputila u cilju predstavljanja Dana borbe protiv nasilja nad djecom, svjesni da su djeca najveća vrijednost, te da se njihov razvoj treba ostvarivati bez nasilja.

"Tokom historije poznati su slučajevi zlostavljanja djece u društvenoj stvarnosti i zakonskoj regulativi. Bez obzira na to ovaj problem se dugo zaobilazio. Tradicionalno djeca su smatrana posjedom roditelja i kao takva podložna i iskorištavanju. Ova tradicija je rezultirala time da je društvo sporo definiralo zlostavljanje djece i još sporije reagiralo na slučajeve njihovog zlostavljanja", navodi se.

Poznato je da su aktuelne vlasti negirale postojanje problema i njegovu učestalost i vidove zlostavljanja kojem su djeca bila izložena.

Prvo definiranje fizičkog zlostavljanja u zakonu Sjedinjenih Američkih Država dogodilo se 1962. godine čime su obavezani liječnici da prijavljuju sumnju na zlostavljanje prilikom obrade povreda kod djece. Pojam sindrom pretučenog djeteta uveden je 1980. godine. Svaki vid nasilja nad djetetom (fizičko, psihičko ili emocionalno, seksualno, eksploatacija, zanemarivanje i sl.) ostavlja trajnu posljedicu na razvoj ličnosti te na osnovu toga postoji potreba da se sve institucije društva uključe u borbu protiv nasilja nad djecom.