Potpisan sporazum
217

Elektroprivreda nastavlja naplaćivati pretplatu, ali će raspodijeliti novac kada se BHRT i FTV dogovore

N. V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BHRT i FTV su postigli dogovor o nastavku prikupljanja sredstava od RTV takse te je potpisan novi ugovor sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je o tome obavijestio javnost, kazavši kako mu je drago da je "razum prevladao između BHRT-a i FTV-a".

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je za Klix.ba kazao da je potpisan sporazum prema kojem će novac od RTV takse biti prikupljan od 1. marta, a novac bi trebao stajati na računu Elektroprivrede BiH dok javni emiteri između sebe ne dogovore način raspodjele novca.

"Emiteri imau rok od 60 dana da dogovore svoje međusobne odnose. Elektroprivreda će novac držti na računu i kada se emiteri dogovore onda će biti potpisan aneks ugovora. Ovo je prvi korak da se ne gube pare. Nadam se da će biti dovoljno pameti i mudrosti da to dogovaramo", rekao je Karamehmedović.

Direktor BHRT-a je kazao kako će timovi dva javna emitera odmah nastaviti razgovore o načinu raspodjele novca, a ministar Forto je najavio i rad na novom zakonu koji bi osigurao održivo rješenje za javni RTV servis.

"1. Isporučili smo podršku javnom servisu sa Vijeća ministara. 2. Obezbijedili smo prikupljanje pretplate unutar FBiH. 3. Sada idemo raditi na novom zakonu koji će osigurati dugoročno održiv javni servis u cijeloj zemlji, baš kao što je praksa u ostatku Evrope", kazao je Forto.

Međutim, do sada nisu postojali nikakvi razgovori koji su zvanično artikulisani, a koji bi upućivali na to da je u planu izrada novog zakona. Šta više, to je jedno od težih političkih pitanja u BiH, a RS ne krije da ne podržavaju usvajanje novog zakona i jačanje BHRT-a. Također, iz Hercegovine je jasno artikulisano da i oni žele svog emitera, a ne snažniji BHRT, što bi trebao biti cilj novog zakona.