{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektroprivreda HZ HB traži povećanje cijene struje za kućanstva za oko 20 posto

F
23.1.2007. u 13:49
0
0
Elektroprivreda HZ HB traži povećanje cijene struje za kućanstva za oko 20 posto
0
Elektroprivreda HZ HB traži povećanje cijene struje za kućanstva za oko 20 posto
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na današnjoj je sjednici u Mostaru donijela odluku o početku tarifnog postupka za Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kojim će se utvrditi nove prodajne cijene električne energije.
Elektroprivreda HZ HB podnijela je zahtjev za povećanje cijena struje zbog, kako se u zahtjevu navodi, povećanja cijena električne energije koje to poduzeće uvozi sa stranog tržišta.

"Zahtjev Elektroprivrede automatski ne znači da će se povećati cijena električne energije. Prvo se treba utvrditi opravdanost zahtjeva, a to će se moći čuti na javnim raspravama na kojima će predstavnici EP HZ HB odgovarati na pitanja o svojim troškovima", kazao je novinarima nakon sjednice predsjednik FERK-a Zdenko Šimunović.

Javne rasprava o na kojoj će predstavnici EP HZ HB obrazložiti troškove svoje proizvodnje održat će se 28. februara, javna rasprava o troškovima distribucije održat će se 5. marta, a javna rasprava o troškovima opskrbe održat će se 7. marta ove godine.

Rok do kojeg javnost može dostaviti komentare na podnesene zahtjeve EP HZ HB je 31. januara ove godine. Isti je rok do kada se FERK-u mogu javiti tzv. umješači, odnosno osobe koje raspolažu podatcima od značaja za tarifni postupak.

"Nakon provedenih javnih rasprava utvrdit ćemo jesu li zahtjevi Elektroprivrede HZ HB opravdani i hoće li doći do promjena cijena električne energije", kazao je Šimunović.

Elektroprivreda HZ HB u svom zahtjevu traži da se cijena električne energije za kućanstva poveća za 20,19 posto, za kategoriju 110 kV i više 33,33 posto, za kategoriju 35 kV 24,39 posto, za 10 kV 19,93 posto, za javnu rasvjetu 17,69 posto te za ostalu potrošnju 14,79 posto.

FERK je na današnjoj sjednici samostalnom odlučivao o pokretanju postupka o rekalkulaciji cijena struje Elektroprivrede BiH.

Kako je pojasnio predsjednik FERK-a, riječ je određivanju cijena tzv. mrežarine, odnosno cijene transporta el. energije u distributivnoj mreži.

"Prošle godine formirana je energetska zajednice jugoistočne Europe i na osnovu toga obveza je BiH da osigura mogućnost slobodnog natjecanja. Da bi se to moglo dogoditi trebaju se odrediti cijene tzv. mrežarina, i zbog toga je FERK donio odluku o pokretanja tarifnog postupka za Elektroprivredu BiH", pojasnio je Šimunović.

Nije isključio mogućnost da dođe do poskupljenja električne energije Elektroprivrede BiH.

Razmatrajući Prijedlog odluke o održavanju tehničke rasprave na temu izdavanja prethodne dozvole za izgradnju proizvodnog objekta HE “Mostarsko blato”, Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine je na sjednici odlučila da se na tehničkim rasprava dodatno razjasni studija o mogućim pozitivnim i negativnim utjecajima tog objekta na okoliš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: