Zaduženje Vlade FBiH
36

Elektroprivreda BiH ima rok od 60 dana da utvrdi uzroke lošeg poslovanja u rudnicima

A. Ku.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Vlada Federaciije BiH danas je na sjednici zadužila Elektroprivredu BiH da sa upravama rudnika utvrdi uzroke lošeg poslovanja u roku od 60 dana.

Na sjednici je usvojen Izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o monitoringu nad privrednim društvima iz oblasti rudarstva u Federaciji BiH za 2022. godinu.

Elektroprivreda je zadužena da u svojstvu vladajućeg društva, koje vrši upravljačka prava po osnovu državnog kapitala u rudnicima Koncerna, zajedno sa upravama rudnika utvrdi uzroke lošeg poslovanja u rudnicima uglja za prošlu godinu i predloži mjere kako bi se ispunio plan i program rada u narednim godinama.

O tome su dužni izvjestiti Vladu Federacije BiH putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Nadzorni odbor i Uprava Društva RMU Banovići d.d. Banovići zaduženi su da u roku od 60 dana predlože mjere i aktivnosti kako bi se ispunio plan i program rada u narednim godinama.

Osim toga, zaduženi su da utvrde uzroke lošeg poslovanja za 2022. godinu, kao i da putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije izvijeste Vladu Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici izmijenom zaključka Vlada je produžila rok za obustavu svih aktivnosti naplate javnih prihoda rudnicima mrkog uglja Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica i "Abid Lolić" d.o.o. Travnik - Bila, kao i rudnicima uglja Gračanica d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje i Kreka Tuzla te RMU Banovići do 31.12.2024. godine.