BiH
0

Elektroprivreda BiH ima primjedbe na FERK-ove nacrte dozvola za rad

FENA
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) danas je u Sarajevu organizirala opću raspravu o nacrtima dozvola, odnosno licenci za rad JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Raspravi su prisustvovale brojne pravne i fizičke osobe, međutim, najviše primjedbi na licence dao je predstavnik Elektroprivrede BiH Enver Jamak. On je ocijenio da je u njima FERK više posvetio pažnje svojim pravima nego pravima Elektroprivrede, istaknuvši da smatra da se u nekim momentima i “izdigao” iznad Zakona o električnoj energiji.

  • FERK ne može vršiti sve kontrole u Elektroprivredi, to je posao i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a također i inspekcije. Od privrednih društava se ne mogu tražiti informacije koje ne spadaju u nadležnost FERK-a i mislim da te stvari trebamo regulirati, rekao je Jamak.

Te primjedbe, kako je dogovoreno, bit će dostavljene FERK-u i u pisanoj formi do 13. novembra.

Svoje primjedebe i sugestije do istog datuma moći će dostaviti i druge pravne i fizičke osobe, nakon čega će se pristupiti eventualnim određenim izmjenama nacrta licenci.

FERK je u skladu sa Zakonom o električnoj energiji dodijelio početne dozvole za rad JP Elektroprivredi BiH d.d. Sarajevo krajem 2005. i važeće su do 30. novembra ove godine.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo podnijela je novi zahtjev za izdavanje dozvola za proizvodnju, distribuciju, snabdijevanje i trgovinu električnom energijom u maju ove godine i one bi, kako je istaknuo rukovodilac u Sektoru za izdavanje licenci u FERK-u Ahmet Hukić, trebalo da važe tri godine, stupanjem na snagu od 1. decembra ove godine.

Hukić je podsjetio da je FERK specijalizirana, samostalna, neovisna i neprofitna organizacija u FBiH koja štiti prava proizvođača, distributera i kupaca električne energije i da rad jedne takve organizacije mora biti transparentan, te da je stoga, organiziran i današnji skup.

Hukić je također izrazio uvjerenje da će neophodne dozvole za rad Elektroprivrede BiH biti izdate na vrijeme.