|

Elektroprivreda BiH ima primjedbe na FERK-ove nacrte dozvola za rad

Elektroprivreda BiH ima primjedbe na FERK-ove nacrte dozvola za rad
0
F
FENA
9.11.2007. u 13:59
0
komentara
0

dijeljenja
Elektroprivreda BiH ima primjedbe na FERK-ove nacrte dozvola za rad
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) danas je u Sarajevu organizirala opću raspravu o nacrtima dozvola, odnosno licenci za rad JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.
Raspravi su prisustvovale brojne pravne i fizičke osobe, međutim, najviše primjedbi na licence dao je predstavnik Elektroprivrede BiH Enver Jamak. On je ocijenio da je u njima FERK više posvetio pažnje svojim pravima nego pravima Elektroprivrede, istaknuvši da smatra da se u nekim momentima i “izdigao” iznad Zakona o električnoj energiji.

- FERK ne može vršiti sve kontrole u Elektroprivredi, to je posao i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a također i inspekcije. Od privrednih društava se ne mogu tražiti informacije koje ne spadaju u nadležnost FERK-a i mislim da te stvari trebamo regulirati, rekao je Jamak.

Te primjedbe, kako je dogovoreno, bit će dostavljene FERK-u i u pisanoj formi do 13. novembra.

Svoje primjedebe i sugestije do istog datuma moći će dostaviti i druge pravne i fizičke osobe, nakon čega će se pristupiti eventualnim određenim izmjenama nacrta licenci.

FERK je u skladu sa Zakonom o električnoj energiji dodijelio početne dozvole za rad JP Elektroprivredi BiH d.d. Sarajevo krajem 2005. i važeće su do 30. novembra ove godine.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo podnijela je novi zahtjev za izdavanje dozvola za proizvodnju, distribuciju, snabdijevanje i trgovinu električnom energijom u maju ove godine i one bi, kako je istaknuo rukovodilac u Sektoru za izdavanje licenci u FERK-u Ahmet Hukić, trebalo da važe tri godine, stupanjem na snagu od 1. decembra ove godine.

Hukić je podsjetio da je FERK specijalizirana, samostalna, neovisna i neprofitna organizacija u FBiH koja štiti prava proizvođača, distributera i kupaca električne energije i da rad jedne takve organizacije mora biti transparentan, te da je stoga, organiziran i današnji skup.

Hukić je također izrazio uvjerenje da će neophodne dozvole za rad Elektroprivrede BiH biti izdate na vrijeme.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.