{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektronska baza podataka o žrtvama torture

F
19.2.2009. u 14:03
0
0
Elektronska baza podataka o žrtvama torture
0
Elektronska baza podataka o žrtvama torture
Murat Tahirović
Savez logoraša BiH prezentirao je danas u Sarajevu projekt koji ima za cilj elektronsko pohranjivanje podataka i arhive o žrtavama torture u logorima da bi ih sačuvali od propadanja i olakšali pristup toj dokumentaciji svima koji rade na procesuiranju ratnih zločina.
Projekt nazvan "Jačanje lokalnih i kantonalnih organizacija logoraša kroz umrežavanje i pomoć pri izradi baze podataka žrtava torture u logorima" osmislio je Savez logoraša BiH, a realizirat će ga uz pomoć UNDP-a i španske ambasade.

Projekt je označen kao važan za dokumentiranje činjenica o stradanju građana BiH, a obuhvatit će osnovne i dodatne podatke o bivšim logorašima, slike i dokumentaciju.

U toj bazi podataka će se unošenjem samo jednog ili više podataka o zločincima (imena, prezimena ili nadimka) moći doći i do podatka gdje je sve ta osoba počinila zločin, nad koliko osoba i koliko ga bivših logoraša tereti za te zločine.

U bazi podataka bit će i vrste tortura što su ih preživjele žrtve u logorima, a na osnovu toga stručnjaci će moći procijeniti koje posljedice zbog toga trpi žrtva, njena obitelj i cijelo društvo. Ukucavanjem ličnih podataka bivšeg logoraša moći će se doći i do podatka koliko je logora prošao. To je označeno kao važan podatak jer su neki od logoraša prošli i sedam logora tokom rata u BiH.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je da je ovo pilot projekt u okviru kojeg bi za pola godine trebalo da bude uneseno deset posto podataka. Realizacija projekta trebalo bi da bude završena do kraja 2012. godine.

Projekt "Jačanje lokalnih i kantonalnih organizacija logoraša umrežavanjem i pomoći pri izradi baze podataka žrtava torture u logorima" značajan je i za tužilaštvo i sudove u BiH jer će pomoći efikasnijem pronalasku počinioca zločina u logorima i dokazima protiv njih.

Šef Odjela za ratne zločine Suda BiH David Schwendimann u izjavi za novinare pozdravio je realizaciju tog projekta i naglasio da će on biti od ključnog značaja za rad tog suda i doprinijeti efikasnosti njihovog rada.

Cjelovitu bazu podataka moći će koristiti Savez logoraša BiH, a kantonalni savezi će imati na raspolaganju dio dokumentacije koji je vezan za njihovo područje. Dokumentacija će biti ustupljena nadležnim domaćih i stranim institucijama na njihov zahtjev.

Savez logoraša BiH osnovan je 1996. godine. U evidenciji je 55.000 članova, a podaci o njima do kraja godine trebalo bi da budu dostupni na web. stranici Saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: