Savez logoraša BiH
0

Elektronska baza podataka o žrtvama torture

FENA
Murat Tahirović
Murat Tahirović
Savez logoraša BiH prezentirao je danas u Sarajevu projekt koji ima za cilj elektronsko pohranjivanje podataka i arhive o žrtavama torture u logorima da bi ih sačuvali od propadanja i olakšali pristup toj dokumentaciji svima koji rade na procesuiranju ratnih zločina.

Projekt nazvan "Jačanje lokalnih i kantonalnih organizacija logoraša kroz umrežavanje i pomoć pri izradi baze podataka žrtava torture u logorima" osmislio je Savez logoraša BiH, a realizirat će ga uz pomoć UNDP-a i španske ambasade.

Projekt je označen kao važan za dokumentiranje činjenica o stradanju građana BiH, a obuhvatit će osnovne i dodatne podatke o bivšim logorašima, slike i dokumentaciju.

U toj bazi podataka će se unošenjem samo jednog ili više podataka o zločincima (imena, prezimena ili nadimka) moći doći i do podatka gdje je sve ta osoba počinila zločin, nad koliko osoba i koliko ga bivših logoraša tereti za te zločine.

U bazi podataka bit će i vrste tortura što su ih preživjele žrtve u logorima, a na osnovu toga stručnjaci će moći procijeniti koje posljedice zbog toga trpi žrtva, njena obitelj i cijelo društvo. Ukucavanjem ličnih podataka bivšeg logoraša moći će se doći i do podatka koliko je logora prošao. To je označeno kao važan podatak jer su neki od logoraša prošli i sedam logora tokom rata u BiH.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je da je ovo pilot projekt u okviru kojeg bi za pola godine trebalo da bude uneseno deset posto podataka. Realizacija projekta trebalo bi da bude završena do kraja 2012. godine.

Projekt "Jačanje lokalnih i kantonalnih organizacija logoraša umrežavanjem i pomoći pri izradi baze podataka žrtava torture u logorima" značajan je i za tužilaštvo i sudove u BiH jer će pomoći efikasnijem pronalasku počinioca zločina u logorima i dokazima protiv njih.

Šef Odjela za ratne zločine Suda BiH David Schwendimann u izjavi za novinare pozdravio je realizaciju tog projekta i naglasio da će on biti od ključnog značaja za rad tog suda i doprinijeti efikasnosti njihovog rada.

Cjelovitu bazu podataka moći će koristiti Savez logoraša BiH, a kantonalni savezi će imati na raspolaganju dio dokumentacije koji je vezan za njihovo područje. Dokumentacija će biti ustupljena nadležnim domaćih i stranim institucijama na njihov zahtjev.

Savez logoraša BiH osnovan je 1996. godine. U evidenciji je 55.000 članova, a podaci o njima do kraja godine trebalo bi da budu dostupni na web. stranici Saveza.