{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektrana na biomasu nudi jeftinu toplotnu energiju

S
17.4.2012. u 20:06
2
1
Elektrana na biomasu nudi jeftinu toplotnu energiju
2
Elektrana na biomasu nudi jeftinu toplotnu energiju
Mini-elektrana na biomasu, čija izgradnja je planirana u Livnu, obezbjedit će potrošačima za istu cijenu i do tri puta više toplotne energije, rekao je danas Vanja Ćurin, predsjednik Nadzornog odbora preduzeća "Esko-eko energija" iz Livna, koja je investitor ovog projekta.
Ćurin je na javnoj raspravi o Nacrtu prethodne dozvole za izgradnju mini-elektrane na biomasu na području livanjske opštine istakao da će svaki potrošač putem sistema regulacije i mjernog uređaja moći kontrolisati potrošnju energije za grijanje.

On kaže da će mini-elektrana na biomasu proizvoditi 1,2 megavata električne i oko pet megavata toplinske energije, što će biti dovoljno za veći dio zajedničkih stambenih i javnih objekata u Livnu.

Većina učesnika javne rasprave istakla je da je u gradu bolje imati jedan dimnjak sa minimalnom emisijom štetnih gasova, nego na hiljade pojedinačnih privatnih dimnjaka koji kao energent koriste ugalj.

Javnoj raspravi, koju je organizovala Regulatorna komisija za električnu energiju Federacije BiH, osim zaniteresovanih pravnih subjekata, prisustvovali su građani, te predstavnici mjesnih zajednica i nevladinih organizacija.

Javno-privatno preduzeće "Esko-eko energija" iz Livna suvlasnik je Gradske toplane.

Proizvodni objekat mini-elektrane na biomasu u Livnu ima snagu od 1.250 kilovata i predviđenu godišnju proizvodnju od 10,296 gigavata električne energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: